Calatorie in timp cu ajutorul unui site NASA

Data publicarii: 17-10-2008 | Mediu

Devine tot mai greu sa tinem sirul schimbarilor climatice pe care le sufera Pamantul. O alta zi, o alta noua predictie. O alta saptamana, o alta atentionare. De cateva zile insa, NASA impreuna cu o echipa de designeri web, programatori si cercetatori, au lansat unul dintre cele mai complexe site-uri de informare asupra starii Pamantului.

Global Climate Change furnizeaza minut cu minut informatii despre schimbarile climatice intr-un format grafic atractiv si simpu de descifrat. Sunt prezentate grafice, tabele, rapoarte si o serie de instrumente interactive prin care se vrea o mai buna constientizare a transformarilor Terrei.

Una dintre cele mai importante functii este Climate Change Machine care permite utilizatorilor sa se intorca in timp si sa vada cum stateau lucrurile din punct de vedere climatic in perioada aleasa. Pot verifica, de exemplu, nivelul de CO2 sau temperatura medie.

Vizitatorii site-ului pot, de asemenea, sa calatoreasca in viitor si sa observe cum cresterea nivelului marii va afecta regiunile de coasta din diferite zone ale lumii. Se poate constata astfel ca o modificare aparent nesemnificativa, de 0,4 milimetri pe an, poate avea efecte dramatice pentru umanitate.

Pentru cei care acum incearca sa afle cate ceva despre schimbarile climatice, pe prima pagina a site-ului pot gasi informatii detalitate despre cauzele, efectele, incertitudinile si solutiile propuse de NASA.

Datele publicate pe site sunt actualizate periodic, ele fiind transmise de satelitii care tin sub observatie planeta. Nivelul marii si cel al dioxidului de carbon sunt updatate lunar, iar schimbarile din stratul de ozon, zilnic.

Acceseaza Global Climate Change: http://climate.jpl.nasa.gov/

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: