Basescu: Romania nu are nevoie de un jandarm bancar european

Data publicarii: 17-10-2008 | Finante-Banci

Are sau nu nevoie Romania de un "jandarm" european care sa verifice sanatatea sistemului bancar din UE? Presedintele Romaniei, Traian Basescu, spune ca nu, pentru ca regulile noastre sunt oricum mai stricte decat cele europene, noteaza Gandul. Analistii sunt mai rezervati si spun doar ca adoptarea euro va duce, oricum, la implementarea normelor impuse de UE.

"Europa este departe de a avea normele de prudentialitate pe care le are sistemul bancar romanesc. De aceea nici nu am putut accepta ideea sa avem un sistem de supraveghere la nivel european. Avem un sistem national de supraveghere, facem schimb de informatii, dar nu un sistem care sa relaxeze obligatiile nationale pe care le avem fata de sistemul bancar local", a declarat ieri Basescu. Mai mult decat atat, presedintele roman a adus aminte ca "lectia" crizei sistemului bancar a fost deja invatata de Romania la sfarsitul anilor '90 (cel mai cunoscut exemplu fiind caderea Bancorex), cand statul roman a intervenit exact cum au facut-o acum cele europene la actuala criza.

"Noi acest film l-am vazut cand toate bancile romanesti se prabuseau. Eram in guvern cand li se dadeau bani la fiecare sase luni ca sa poata sa deschida ghiseele, bani de la bugetul de stat (...) Poti sa bagi bani intr-un sistem financiar putred pana la nesfarsit. Daca nu extragi din banci activele neperformante, sa le bagi intr-un AVAB (Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare, n.r.) banca va ramane putreda", a declarat Basescu.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: