Salariile celor mai importanti bancheri

Data publicarii: 17-10-2008 | Finante-Banci

Criza financiara a aruncat breasla finantistilor oprobriului public. Cotidianul vi-i prezinta pe cei mai importanti bancheri cu tot de salariile si compensatiile pe care le-au incasat in anul precedent.

Dintotdeauna, oamenii care s-au ocupat de jongleriile cu bani au fost priviti cel putin cu neincredere si retinere. Criza financiara din 2008 a facut ca grupul cel mai detestat sa devina cel al bancherilor, care, in ochii multora, s-au lacomit peste masura in urmarirea propriei bunastari. In plus, banii investiti de guverne pentru salvarea bancilor vor fi platiti din buzunarele contribuabililor, in timp ce presedintilor de banci, chiar daca demisioneaza pentru ca au adus firmele la faliment, le raman in conturi sume colosale.

Cei 8 bancheri care au speriat Wall-Street-ul

  • Lloyd Blankfein de la Goldman Sachs, 70,3 milioane dolari
  • Richard Fuld de la Lehman Brothers, 34 milioane dolari
  • James Dimon de la JP Morgan, 28 milioane dolari
  • Richard Syron de la Freddie Mac, 18 milioane dolari
  • John Tain de la Merrill Lynch, 17,3 milioane dolari
  • Martin Sullivan de la AIG, 14 milioane dolari
  • Danniel Mud de la Fannie Mae, 11,6 milioane dolari

"Platitorii de taxe de pe ambele maluri ale Atlanticului cer sangele vampirilor care, dupa ce ca ne-au supt de tot, mai cer si o transfuzie sponsorizata de stat", avertiza, in culori vii, tabloidul britanic ,,The Daily Mirror".

In Marea Britanie, cel mai mare sindicat al muncitorilor din sanatate se intreaba, intr-un comunicat de presa, "de ce ar trebui ca lucratorii din sanatate sa plateasca pretul crizei economice, in timp ce bancherii isi indeasa in buzunare prada?".

Actiunile inconstiente si lipsa de onestitate ale unor mari finantisti vin sa intareasca parerea negativa. La doar cateva zile dupa ce administratia americana a injectat 700 de miliarde de dolari pentru a pune stavila dominoului prabusirii institutiilor financiare, mai-marii AIG, una dintre bancile care au beneficiat de pe urma masurii de salvgardare, si-au facut cadou o vacanta in complexul californian de lux Saint Regis Monarch Beach care a costat 440.000 de dolari. Cu doar cateva luni mai devreme, in martie, potrivit site-ului thisismoney.co.uk, o serie de angajati ai Credit Suisse au incercat sa acopere pierderi de 2,4 miliarde de dolari pentru a-si proteja bonusurile anuale.

Alan Greenspan, asemenea majoritatii ganditorilor si politicienilor de dreapta, invinuieste "lacomia" bancherilor pentru izbucnirea crizei. Criticile stangistilor, de la Joseph Stiglitz la Michael Walzer, s-au indreptat catre sistemul liberalist care, nesupravegheat indeaproape de stat, le-a permis finantistilor sa-si asume riscuri mult prea mari. Astfel, specialistii sunt de acord ca bancherii au exagerat in goana pentru profit si compensatii de performanta.

Cine sunt bancherii care si-au burdusit conturile, jucand astfel rolul de maner care a declansat criza financiara internationala?

Numai in 2007, pachetul salarial - salariu, bonusuri si actiuni - al lui Richard Fuld, presedintele primei institutii financiare care s-a prabusit, banca americana de investitii Lehman Brothers, s-a ridicat la 34 de milioane de dolari. Fuld a recunoscut in fata Congresului ca a castigat 350 de milioane de dolari intre 2000 si 2007, scrie ,,Times". Suma include si un bonus de 91 de milioane in 2001 si altul de 89 de milioane de dolari, in 2005, subliniaza ,,The Guardian". Audiat de o comisie a Congresului, Fuld nu parea sa-si realizeze propriile greseli, sustinand ca, desi isi asuma total responsabilitatea dezastrului, se indoieste ca, daca s-ar putea intoarce in timp, ar actiona diferit.

Cu toate acestea, nu el este campionul castigurilor de pe Wall Street in 2007. Lloyd Blankfein, presedintele Goldman Sachs, s-a bucurat de un pachet salarial dublu: 70,3 milioane de dolari. In top se mai inscriu James Dimon, seful JP Morgan Chase, cu 28 de milioane, Richard Syron de la Freddie Mac cu 18 milioane, John Thain, executivul bancii Merrill Lynch, cu 17,3 milioane de dolari. Acestia sunt urmati indeaproape de seful AIG, Martin Sullivan, care a castigat, 14 milioane, si de presedintele Fannie Mae, Daniel Mudd, cu11,6 milioane de dolari. Trebuie mentionat ca, in 2007, salariul mediu al unui presedinte de banca american era de aproape trei ori mai mare decat plata medie pe care o castiga un muncitor.

Nici carmuitorii bancilor din City, cartierul financiar londonez, care au fost nationalizate de guvernul britanic, n-au dus-o deloc rau in 2007, anul in care a inceput criza creditelor subprime. "The Independent" a facut un inventar al sumelor incasate de presedintii celor mai importante companii financiare britanice. Lider este seful Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin, care a primit anul trecut o retributie echivalentul a 7,1 milioane de dolari din salariu plus bonificatie, iar in 2008, institutia pe care o conducea pana de curand a intrat in topul nefericit al celor mai importante banci din lume care au fost nationalizate. 4,7 milioane de dolari este suma de care s-a bucurat in contul anului trecut Eric Daniels, presedinte al Lloyds TSB, cu putin mai mult decat seful Barclays, John Valery, care si-a afundat in buzunare 4,1 milioane de dolari. Andy Hornby, de la HBOS, holdingul britanic care opereaza banca Halifax si Banca Scotiei a castigat "doar" 2,2 milioane de dolari.

In comparatie cu granzii de pe Wall Street si din cartierul financiar de pe malul Tamisei, presedintii romani de banci par sa joace intr-o liga inferioara. Estimarile neoficiale arata ca un presedinte al unei banci romanesti nu castiga mai mult de 15-16.000 de euro lunar, iar bonusurile de care se bucura variaza in jurul sumei de 20.000 de euro pe luna.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: