Masina chinezeasca 100% solara, la 5.500 dolari

Data publicarii: 17-10-2008 | Auto

Chinezii niciodata nu s-au aratat prea interesati de problemele de mediu sau de efectele poluarii. Ba din contra, au refuzat constant sa se alature eforturilor de reducere a emisiilor nocive sau sa incheie acorduri in acest sens.

Acest lucru nu i-a impiedicat totusi sa dezvolte un automobil 100% solar. Malitiosii ar spune ca tot ceea ce au facut a fost sa preia un model deja existent pe care sa il schimbe vag iar apoi sa-l lanseze ca produs propriu. Nu ar fi ceva nou pentru chinezi, in nenumarate randuri marii producatori auto, precum Mercedes sau BMW, vazand peste noapte cum apar automobile identice cu ale lor, dar cu o sigla ciudata. Erau, de fapt, variantele asiatice fidel reproduse, dar cu un pret de trei ori mai mic.

Zhejiang 001, autoturismul solar chinezesc, este un model de mici dimensiuni dotat, pe plafon, cu un panou solar. Desi eficienta sa este de doar 14-17%, este de ajuns sa confere masinii o autonomie de aproape 150 de km. Atat ca pentru a-i obtine, trebuie sa astepti 30 de ore. Insa, in conditiile unei crize financiare care a lovit puternic mai toate buzunarele, se poate dovedi o afacere rentabila. Cu atat mai mult cu cat costa doar 5.500 dolari.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: