De ce nu suntem atenti cand ar trebui

Data publicarii: 17-10-2008 | Lifestyle

Prea putine ore de somn, e-mailurile, dar si telefonul care suna fara oprire ori televizorul mereu aprins pot afecta puterea de concentrare, noteaza Evenimentul Zilei. Unul dintre motivele pentru care oamenilor le este greu sa ramana concentrati mai mult timp asupra unui singur lucru este ca sunt inclinati nativ spre a se lasa intrerupti, afirma Maggie Jackson, autoarea volumului "Distracted: The Erosion of Attention and Coming Dark Age". In afara de factorul genetic, de vina sunt si tehnologia moderna, dar si tulburarile de comportament care afecteaza in jur de 5% dintre copii, sustin specialistii citati de publicatia americana "Forbes".

Eliminati tentatiile tehnologice

Televizorul le distrage atentia copiilor mai mici de 3 ani in timp ce se joaca, ceea ce le poate afecta dezvoltarea ulterioara, este de parere Daniel Anderson, profesor de psihologie la University of Massachusetts. Un studiu publicat anul acesta in "Child Development" a aratat ca un episod dintr-o emisiune TV scadea atentia copiilor care se jucau cu 25%. Un alt studiu realizat de acelasi specialist demonstreaza ca incapacitatea de concentrare poate fi cauzata si de parintii care isi intrerup copiii atunci cand se joaca, in loc sa le permita sa se implice profund in activitatea lor. Acest obicei al parintilor poate afecta si performantele copiilor la testele cognitive.

"Telefoanele mobile, e-mailurile si mesajele instant sunt in competitie cu atentia voastra", sustine Maggie Jackson. In medie, o persoana care lucreaza face altceva la fiecare trei minute si, odata intrerupta activitatea, are nevoie de inca o jumatate de ora pentru a reveni la cea initiala. Solutia ar fi sa aveti cat mai putine tentatii tehnologice atunci cand lucrati.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: