In ce moneda economisim?

Data publicarii: 18-10-2008 | Finante-Banci

Cum pietele valutare raman foarte volatile, e recomandabil sa va constituiti un cos de monede pentru a diminua riscul, noteaza Romania Libera. Suma garantata in sistemul bancar a urcat la 50.000 euro. Peste 90% din romani se incadreaza in acest plafon, singura dilema ramanand strategia optima de conservare a valorii economiilor. Moneda nationala ne-a dat emotii la inceputul lunii, euro ajungand la un pas de 4 lei.

Pe fondul vanzarilor agresive ale BNR, cursul s-a retras pana in preajma a 3.7 lei/euro, dar nu ar trebui sa va culcati pe o ureche, poate fi o miscare mai mult tehnica. Paradoxal, dolarul a intrat pe un trend de apreciere fata de euro, poate si din cauza foamei de lichiditati, bancile fiind mai putin dispuse sa se imprumute. Daca situatia se calmeaza pe plan extern, slabiciunea economiei americane va reveni in prim-plan asa ca euro se poate reapropia de o paritate de 1.4 dolari.

Aprecierea dolarului face sa para mai ieftine marfurile (petrolul a scazut saptamana aceasta spre 70 de dolari pe baril), daca am ignora faptul ca acesta s-a apreciat atat fata de euro, cat si fata de francul elvetian, in ultima perioada. In concluzie, un portofoliu combinat 50% lei, 30% euro, 20% dolari poate fi cel mai indicat in acest moment. Leul are inca argumentul dobanzilor mari (in spatiul euro dobanda de politica monetara a coborat la 3.75%, in SUA fiind 1.5%) dar si handicapul deficitelor externe. Am preferat dolarul american, si nu francul elvetian, din cauza cotatiilor neprietenoase percepute de bancile din Romania (puteti cumpara sub cotatia oficiala a BNR cu 1-2%, dar la vanzarea francilor veti descoperi ca banca va asteapta la cotatii cu 4-5% mai mici).

Planul autoritatilor europene de a garanta, pana in 2009, tranzactiile interbancare, incercand sa deblocheze piata creditului, se poate dovedi riscant pe termen lung, daca mai apar falimente in mediul bancar. In tot cazul, inflatia pare o consecinta fireasca a acestei crize financiare, iar dobanzile vor trebui sa urce, la un moment dat, scumpind creditul. Pentru a nu afecta cresterea economica, e posibil ca acestea sa ramana, pentru o perioada mai indelungata real-negative, iar valoarea economiilor sa se reduca inevitabil.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: