Directorul FMI este suspectat de abuz de putere intr-un scandal sexual

Data publicarii: 20-10-2008 | International

Dominique Strauss KahnDirectorul Fondului Monetar International (FMI), francezul Dominique Strauss-Kahn, face obiectul unei anchete privind un posibil abuz de putere in favoarea unei subordonate cu care a avut relatii intime, relateaza cotidianul Wall Street Journal in editia de sambata, transmite AFP.

Potrivit ziarului economic american, firma Morgan, Lewis & Bockius LLP a fost insarcinata cu ancheta si urmeaza sa isi prezinte concluziile la sfarsitul lunii octombrie.

Initial, ancheta se concentreaza pe relatiile intime dintre Strauss-Kahn, fost ministrul francez al economiei, in varsta de 59 de ani, si Piroska Nagy, o fosta directoare de origine ungara din departamentul FMI pentru Africa. Cei doi si-ar fi trimis mesaje electronice, iar anul acesta, la o conferinta organizata in Europa, ei ar fi intretinut relatii sexuale, potrivit Wall Street Journal.

Mesajele au fost descoperite de sotul lui Nagy, un economist argentinian de renume, Mario Blejer, fost angajat FMI.

Anchetatorii vor stabili daca Strauss-Kahn a dat dovada de favoritism fata de Nagy sau daca, din contra, a incercat sa se razbune. Ei vor incerca sa afle si daca bonusurile primite de economista ungara la plecarea din FMI au fost sau nu mai mari decat i-ar fi permis pozitia sa ierarhica.

Intr-un comunicat citat de cotidianul new-yorkez, Strauss-Kahn a anuntat ca va coopera cu ancheta. "Incidentul s-a produs in viata mea privata", in ianuarie 2008, a declarat el in text. "Niciodata nu am abuzat de pozitia mea de director al Fondului" Monetar International, a afirmat francezul.

FMI confirma deschiderea unei anchete impotriva directorului sau, in urma unui scandal sexual
 
Fondul Monetar International (FMI) a deschis o ancheta impotriva directorului sau, francezul Dominique Strauss-Kahn, in cadrul unui caz de nepotism asociat cu intretinerea de relatii intime cu o subordonata, a anuntat sambata un purtator de cuvant al institutiei, citat de AFP.

Ancheta a fost lansata la initiativa decanului institutiei, Shakour Shaalan, care reprezinta Egiptul si alte tari arabe in consiliul de administratie al FMI si "a auzit de aceste acuzatii vara aceasta", a declarat purtatorul de cuvant al FMI, William Murray.

Fara sa intre in detaliile furnizate de Wall Street Journal, purtatorul de cuvant a adaugat ca "toate acuzatiile, in special cele care implica treapta superioara a conducerii, sunt tratate cu toata seriozitatea".

"Decanul a facut apel la consilieri externi pentru a face ancheta si a stabili daca acuzatiile sunt adevarate", a declarat purtatorul de cuvant, potrivit caruia concluziile vor fi prezentate "pana la sfarsitul lunii".

Directorul FMI, anchetat pentru abuz de putere intr-un scandal sexual, nu este strain de controverse
 
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, anchetat pentru un posibil abuz de putere in favoarea unei subordonate cu care a avut relatii intime, nu este strain de controverse in legatura cu viata sa publica si privata, relateaza Reuters.

Fost ministru francez de finante, Strauss-Kahn a fost invins de criticii sai in 2006, cand nu a reusit sa obtina investitura Partidului Socialist pentru alegerile prezidentiale din Franta, si se parea ca isi va incheia cariera ca profesor de economie la Paris. Dar, intr-o miscare neasteptata, a fost numit directorul FMI, institutie financiara mondiala cu sediul la Washington, chiar de catre dusmanul sau declarat, presedintele Nicolas Sarkozy. El a ignorat criticile privind faptul ca europenii au acaparat conducerea FMI si privind capacitatea sa de a conduce una dintre cele mai importante institutii financiare ale lumii.

Strauss-Kahn se intoarce des in Franta si este considerat drept unul dintre posibilii viitori presedinti ai Partidului Socialist. Potrivit unui sondaj dat publicitatii joi, 60% dintre francezi cred ca presedintele Nicolas Sarkozy administreaza bine consecintele crizei financiare, dar 25% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca Strauss-Kahn s-ar descurca mai bine.

In luna mai, ziarele franceze scriau ca a luat pranzul cu aliatii sai din Partidul Socialist, pentru a sublinia ca se gandeste inca la alegerile din 2012.

In primul an la FMI, Strauss-Kahn a trebuit sa infrunte intrebari dificile legate de relevanta fondului si de capacitatea sa de tine pasul cu economia mondiala, in schimbare rapida, in contextul dezvoltarii puterilor economice emergente, ca India si China.

Prin diferite masuri politice, el a castigat sustinere in randul celor 185 de state membre FMI pentru un plan de crestere a proportiei voturilor unor economii emergente sau in curs de dezvoltare. Acordul din luna aprilie a fost criticat, insa, pentru ca nu merge suficient de departe in ceea ce priveste echilibrarea puterii de vot in cadrul fondului, dupa decenii de dominatie americana si europeana.

Strauss-Kahn a implementat si masuri de reducere a cheltuielilor pentru a consolida bazele financiare ale fondului, oferind pachete compensatorii angajatilor care paraseau de buna voie FMI si investind profiturile de la o vanzare limitata de aur. Raspunsul angajatilor la pachetele compensatorii a fost atat de mare incat FMI a trebuit sa le ceara unora sa ramana, insa toti directorii de departamente au fost inlocuiti.

In timpul unei reuniuni a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din tarile membre G7, de la Washington, Strauss-Kahn a incercat sa plaseze fondul in centrul celei mai grave crize financiare dupa anii '30, sugerand clar tarilor sa actioneze rapid si sa isi coordoneze politicile pentru a limita efectele situatiei de pe piete. El a dat asigurari ca FMI este dispus sa ajute tarile aflate in dificultate, prin alocarea a aproximativ 200 de miliarde de dolari. In ultimele zile multe tari emergente, dintre care unele nu mai cerusera de mult finantare, inclusiv Ungaria, Ucraina si Serbia, au apelat din nou la fond.

Arhitectul din umbra al refacerii economice franceze de la sfarsitul anilor '90, Strauss-Kahn, cunoscut si ca "DSK", a fost ministru de finante in Guvernul socialist in perioada 1997 - 1999. El a redus deficitul public suficient pentru a include Franta in Zona euro si a luat masurile necesare pentru privatizarea unor companii de stat. Aceste politici i-au adus sustinatori pe pietele financiare, chiar daca nu intotdeauna si in partidul sau.

Strauss-Kahn a contribuit si la implementarea saptamanei de munca de 35 de ore in Franta - o reforma despre care Sarkozy afirma ca a afectat economia, a redus productivitatea si salariile.

Un orator foarte bun, Strauss-Kahn se descurca la fel de bine vorbind despre economie sau politica, in engleza, franceza sau germana, ceea ce s-a dovedit util in calitate de presedinte FMI.

El a dat dovada de rezistenta politica, refacandu-si cariera care parea compromisa in 1999, cand a fost obligat sa demisioneze din guvernul premierului socialist Lionel Jospin, dupa ce a fost implicat intr-un scandal de coruptie. Un tribunal l-a achitat pe Strauss-Kahn de toate acuzatiile, ceea ce a deschis drumul pentru intoarcerea sa pe scena politica si pentru a candida impotriva lui Segolene Royal in primarele socialiste.

Desi a pierdut in fata lui Royal, Strauss-Kahn a sustinut-o in campania impotriva lui Sarkozy, calificandu-l pe candidatul dreptei, mic de inaltime, drept un "minicandidat" si un pericol pentru democratie. Pentru a demonstra ca opozantii sai nu au avut dreptate, Sarkozy le-a intins mana rivalilor sai socialisti dupa triumful electoral, numind personalitati de stanga in cabinetul sau si pe Strauss-Kahn la conducerea FMI. Socialistii au afirmat ca presedintele incearca pur si simplu sa atraga membrii-cheie ai partidului lor si sa demoralieze stanga politica.

Iubitor de arta si de muzica clasica, dar si un skior pasionat, Strauss-Kahn si-a castigat si reputatia de afemeiat. Casatoria sa cu jurnalista de televiziune cunoscuta Anne Sinclair i-a asigurat prima pagina in ziarele de scandal.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: