Restrictii dure: creditele de consum, pe cale de disparitie

Data publicarii: 20-10-2008 | Finante-Banci

DinozauriNevoile personale care se puteau rezolva prin contractarea unui credit vor trebui sa mai astepte, pentru ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a impus o oarecare restrictie si pe acestea, noteaza Gardianul. De acum, creditul de nevoi personale va fi accesibil numai celor care nu au nevoie de el, adica celor cu venituri foarte mari. BNR a hotarat, pentru ca economia Romaniei sa devina mai solida, ca  populatia trebuie sa faca sacrificii. Astfel ca, pentru un credit de consum, o familie cu un venit lunar de 1.500 de lei va trebui de acum inainte sa astepte mai mult pentru procesarea dosarului de catre banca, va lua mai putini bani si se va "bucura" de o dobanda anuala efectiva (DAE) mai mare.

Noile reguli de creditare impuse de BNR lovesc puternic in creditele de nevoi personale, astfel ca acestea nu vor mai fi atat de accesibile familiilor cu un venit mai mic de 1.500 lei. Daca inainte de implementarea acestor reguli "procesarea" unui dosar cu toate actele-n regula dura maximum o saptamana, acum timpul de asteptare pentru a obtine un raspuns din partea bancii poate ajunge si la peste o luna, considera brokerii de credite.

"Calculul pentru creditul de nevoi personale este realizat inainte de aplicarea noilor norme de creditare ale BNR, pentru un venit net pe familie de 1.500 lei. Daca presupunem ca familia are trei membri, asta inseamna ca vor fi cheltuieli de subzistenta de 783 lei (3x261 lei). In aceste conditii, creditul va fi luat in euro, cu un DAE anuntat de banca inainte de noile norme de 15,14%, cu o dobanda variabila si un grad de indatorare de 35%. Pentru o perioada de creditare de 5 ani, suma maxima acordata va fi de 6.640 euro, cu o rata lunara de 157,93 euro. Pentru o perioada de credit  de 10 ani, suma maxima ar fi de 10.400 euro, cu o rata lunara de 161,06 euro", a declarat Roxana Andrei, analist financiar IpoteciDirect.

Daca vom calcula DAE dupa normele noi si dupa majorarea dobanzii, aceasta ar fi de  24,54%. In aceste conditii, pentru o perioada de credit de 5 ani, suma maxima acordata ar fi de 4.750 euro, cu o rata lunara de 133,08 euro. Pentru credit pe 10 ani, suma maxima va fi de 6.804 euro, cu o rata lunara de plata de 133,02 euro.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: