Apartamentele noi - vanzari in scadere cu pana la 30%

Data publicarii: 20-10-2008 | Imobiliare

Macara_apartamenteLuna septembrie a adus sperante dezvoltatorilor imobiliari intrucat numarul tranzactiilor a crescut, noteaza Cotidianul. "Fata de lunile trecute, cand numarul tranzactiilor imobiliare cu apartamente era foarte scazut, in aceasta perioada numarul locuintelor vandute a crescut cu aproximativ 20-30%", a spus Leonard Ceausu, director de vanzari pentru zona Titan al firmei Adama. Fata de aceeasi pe­rioada a anului trecut, lucrurile nu mai stau asa de bine.

"Comparativ cu perioada similara a anului trecut, vanzarile de apartamente sunt mai mici cu aproximativ 25-30%", a precizat Leonard Ceausu, adaugand ca la baza acestor scaderi stau mai multi factori. Nu in toata piata imobiliara se inre­gistreaza acelasi procent de micsora­re a numarului de tranzac­tii.

"Fata de anul trecut, vanzarile sunt mai mici cu aproximativ 15%", ne-a spus Ca­ta­lin Radu, reprezentantul departamentului comercial din cadrul companiei Hercesa. Vivenda este ansamblul rezidential construit de Hercesa si este compus din nu mai putin de 570 de apartamente.

"Anul trecut am vandut 230 de apartamente, iar in acest an doar 200 de apartamen­te", a precizat reprezentantul Hercesa. Primul factor care a influentat negativ piata este faptul ca, in prezent, creditele ipotecare sunt din ce in ce mai greu de obtinut din cauza nor­melor impuse de banci. Un alt motiv al scaderii vanzarilor de apartamente este concurenta mult mai mare decat in anii trecuti. "Anul acesta, oferta de apartamente noi este mult mai mare decat in alti ani, mai diversificata", a completat Leonard Ceausu. Un alt motiv pentru care piata este in declin este acela ca au disparut in­vestitorii si micii investitori. "Cei care mai cumpara acum apartamente sunt clientii finali, adica cei care vor locui in ele. Investitorii au disparut", a mai spus Leonard Ceausu.

La oferta de apartamente noi, mai mare decat cererea, contribuie si acesti investitori, care vor ca in aceasta perioada sa isi recupereze investitiile. Pentru prima oara s-a raportat o scadere a preturilor apartamentelor noi. Astfel, indicele de pret calculat de compania imobiliara Colliers pentru apartamentele noi a inregistrat o scadere de sub 1%, pana la 1.900 de euro/mp construit, dupa ce in ulti­mele cateva luni a stagnat.

Proiecte noi

In cadrul ultimului targ imobiliar desfasurat in capitala, tIMOn, au fost prezentate in premiera cateva ansambluri rezidentiale. Printre acestea se numara Vivenda, Casa Blanca Residence, Jackob Park, precum si ansamblul rezidential de lux Rovere. Un alt ansamblu, care va fi lansat in curand de catre compania Adama, este Optima. Va fi construit in zona Titan, va fi alcatuit din sase blocuri cu 460 de apartamente. Vor fi disponibile numai locuinte cu doua si trei camere, iar pretul de incepere este de 94.000 de euro, cu TVA inclusa.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: