Romanii ar putea fi constransi sa refinanteze creditele in franci elvetieni
Data publicarii: 20-10-2008 | Finante-BanciCreditele in franci elvetieni, ce reprezinta aproximativ 15% din totalul imprumuturilor contractate de populatie in valuta, de 14,3 mld. euro, au fost excluse din oferta majoritatii bancilor, acesta fiind cel mai afectat produs de creditare, pe fondul implementarii regulamentului restrictiv de creditare al BNR si al crizei internationale. Romanii care au contractat credite in franci elvetieni si ar putea refinanta imprumuturile in euro sau in moneda nationala, din cauza cresterii costurilor, cred analistii.
Cinci jucatori din sistem, respectiv Volksbank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Banca Romaneasca si Millennium Bank, au stopat acordarea de credite in franci elvetieni, in timp ce Raiffeisen Bank si OTP Bank au decis limitarea acestora, pe motiv ca au ajuns sa aiba costuri similare celor in euro. "Soldul creditelor in franci elvetieni totalizeaza aproximativ doua miliarde euro. Din totalul creditelor in alte valute, exceptand euro, imprumuturile in franci elvetieni ocupa o pondere de 95%, marea majoritate a acestor credite fiind de tip consumer. Unul dintre motivele pentru care bancile au renuntat la acordarea de credite in franci elvetieni este acela ca riscul valutar, in urma aplicarii regulamentului BNR, este mult mai mare, de 25%, fata de cel la moneda unica, anulandu‑se astfel acel diferential de dobanda", a declarat pentru Business Standard Lucian Anghel, analist-sef la BCR.
Analistul sef Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, este de parere ca decizia bancilor de a limita sau chiar renunta la creditele in franci elvetieni este perfect motivata, in conditiile in care aceasta moneda, care este una de refugiu, continua sa se intareasca in raport cu euro. "Este vorba si despre un risc suplimentar, dat de cursul de schimb. Francul elevetian se intareste in raport cu euro, iar euro se intareste in raport cu leul", a explicat Dumitru. Tocmai de aceea, analistul sustine ca decizia vine in intampinarea clientilor, dat fiind efortul de rambursare mai mare pe care il poate implica un credit in franci elvetieni in noile conditii.
Efectul de baza dat de cresterile accelerate inregistrate anul trecut pe segmentul creditarii populatiei, aplicarea regulamentului restrictiv al BNR si eliminarea creditelor in franci de catre unele banci vor aduce o contractie a avansului creditelor pana la 30-40% la finele anului, de la peste 60%, considera analistii. "Aceasta decizie va determina reducerea ritmului de crestere a creditelor in valuta, care va fi mai sanatos. Ritmul de crestere a creditarii se va decelera la 30-40%", a precizat Lucian Anghel.
Ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic in ultimele doua luni din vara, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie, pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august, pe fondul discutiilor despre noul regulament de creditare al bancii centrale si scumpirii finantarilor.
Creditele in valuta sunt in continuare in topul preferintelor clientilor, avand o pondere de 54,53% din totalul imprumuturilor, fata de 54,12% in iulie. Volksbank Romania, subsidiara romaneasca a grupului financiar austriac Volksbank, plasata pe locul patru in piata bancara romaneasca dupa active, a anuntat ca renunta la acordarea creditelor in franci elvetieni, pe fondul noilor norme de creditare impuse de BNR si a crizei financiare internationale.
Austriecii vor acorda in Romania doar imprumuturi in moneda locala si cea europeana. Imprumuturile pentru segmentul de retail reprezentau, la sfarsitul primului semestru, 80% din portofoliul de credite al bancii. Din totalul creditelor acordate populatiei, 85% erau in monede straine, dintre care 60% in euro si 40% in franci elvetieni. Piraeus Bank a stopat, de asemenea, creditarea in franci elvetieni, dar a refuzat sa comenteze motivele pentru care a recurs la aceasta masura. Nici Credit Europe Bank Romania si nici Banca Romaneasca nu au dorit sa dea detalii despre masurile similare.
Millennium Bank Romania si-a sistat, de asemenea, oferta de credite in franci elvetieni, pe motiv ca, "in contextul actual, creditele in CHF ofera aproape aceleasi conditii de creditare ca imprumuturile in moneda europeana, si atunci nu se justifica sa ai doua produse similare in portofoliu", potrivit declaratiilor reprezentantilor bancii.
Raiffeisen, OTP, GarantiBank si Bancpost mai acorda, inca, credite in CHF.
Reprezentantii Raiffeisen Bank Romania au declarat ca nu au stopat creditele in franci elvetieni, "dar costurile cu astfel de credite au ajuns sa le egaleze pe cele in euro, si atunci e normal ca oamenii sa se indrepte spre cele in euro sau in lei". "Si noi ii indreptam spre imprumuturile in moneda nationala sau in euro", au spus reprezentantii Raiffeisen Bank. Decizia bancilor din Romania vine dupa o masura similara adoptata, saptamana trecuta, de Volksbank si de Raiffeisen Bank din Ungaria, care au anuntat ca au impus restrictii la creditele acordate in moneda straina.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri