Gandul: Am vrut un credit, bancile m-au trimis acasa

Data publicarii: 20-10-2008 | Finante-Banci

"Nu are nici un sens sa va faceti credit acum", a fost prima fraza pe care am auzit-o cand am intrat la Credit Europe Bank, cu intentia de a aplica pentru un credit de nevoi personale, noteaza Gandul. In general, nu este o perioada buna pentru a-ti face credit, a fost concluzia pe care am tras-o zilele trecute, cand ne-am interesat de actualele conditii la mai multe banci. De vina sunt noile norme ale BNR si criza economica mondiala, pe care am auzit-o invocata la toate ghiseele bancilor la care am mers. La Credit Europe Bank, ni se spune din start ca am picat in cel mai prost moment posibil. "Cinci mii de euro este suma maxima pentru care puteti aplica, in momentul de fata, indiferent de veniturile pe care le aveti.

Va sfatuim sa mai asteptati, daca nu aveti nevoie urgenta de bani", ni se explica. Cerem totusi informatii despre conditiile de creditare. In cazul in care facem creditul de nevoi personale in euro, dobanda este de 10, 9%, fixa in primul an. In RON "nu are nici un sens", dobanda fiind de 17,9%. Intrebam de ce s-au inasprit atat de mult conditiile si ni se vorbeste de criza economica. "Sunt tot felul de zvonuri, care ne afecteaza, dar suntem convinsi ca piata se va stabiliza in curand. Ar fi mai bine sa reveniti la sfarsitul lunii. Poate se schimba conditiile".

La RBS s-a injumatatit gradul maxim de indatorare

La Royal Bank of Scotland (RBS), fostul ABN Amro, ni se spune ca am venit prea tarziu. Daca am fi aplicat pentru creditul de nevoi personale cu o saptamana in urma, am fi putut obtine aproape dublu decat putem acum. Facem o simulare de credit si, la un venit lunar de 2.500 de RON, ni se spune ca suma maxima pe care o putem obtine este de 17.377 de euro, adica 16.200. "Daca veneati acum o saptamana, ati fi luat 25.000 - 30.000 de euro, cu acelasi venit", suntem informati. In ceea ce priveste dobanda, majorarea nu este substantiala, crescand de la 7,5% la 8%.

La Raiffeisen Bank, ni se spune sa ne grabim cu dosarul. La un venit declarat de 2.000 de RON lunar, suma maxima pe care o putem obtine este de 10.000 de euro, cu o dobanda variabila de 11,5%. Insa conditiile se vor inaspri, daca mai asteptam mult, din cauza noilor norme BNR. Ni se da ca termen 6-7 zile in care ne mai putem bucura de actualele conditii. Cerem detalii, insa nu se stie concret cat de mult se vor inaspri cerintele. "Oricum, rata lunara nu va mai putea depasi  40% din venit, fata de 70%, cum este acum", este tot ce putem smulge.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: