ING renunta la plata dividendelor pe 2008
Data publicarii: 20-10-2008 | Finante-BanciGrupul ING nu va mai plati dividendele aferente anului 2008, a anuntat grupul, confirmand injectia de capital primita din partea guvernului olandez, de 10 miliarde euro, ce nu va determina insa o diminuare a capitalului detinut de actionarii actuali, conform unui comunicat transmis de ING.
"ING a anuntat astazi ca a ajuns la un acord cu guvernul olandez pentru a creste capitalul si a creea astfel o bariera puternica impotriva conditiilor de piata si economice actuale. ING va emite titluri subordonate fara drept de vot in valoare de 10 miliarde euro pentru statul olandez", se arata in comunicatul grupului.
Din suma totala, 5 miliarde de euro vor fi alocate bancii pentru a-si creste rata capitalului propriu (Core Tier 1) la 8%, a spus directorul general al ING Romania, Misu Negritoiu.
Restul sumei va fi folosita pentru reducerea raportului datorii pe capital al grupului de la 15% la aproximativ 10% (3 miliarde euro) si la fortificarea balantei de asigurari, in timp ce grupul va renunta la plata dividendelor aferente anului 2008, se mai arata in comunicat.
"Nivelul capitalului nostru era conform cu nivelurile urmarite si cu reglementarile legale. Totusi, conditiile din piata s-au schimbat dramatic in ultimele saptamani si au dus, la nivel international, la convingerea conform careia institutiile financiare au nevoie de un nivel mai mare al capitalului pentru a merge inainte in actualul mediu de piata" a spus directorul general al grupului, Michel Tilmant.
Cu toate acestea, emiterea de titluri nu va insemna o diminuare a capitalului detinut de actionarii actuali.
"Aceasta tranzactie nu ii afecteaza pe actionarii nostri, insa ofera o siguranta in plus celor 85 de milioane de clienti si reconfirma angajamentul nostru pentru continuarea strategiei, managementul afacerilor si abordarea serioasa fata de administrarea riscului si capitalului nostru", a adaugat Tilmant.
Injectia de capital nu a fost insa determinata de rezultatele financiare sau de pierderile estimate pentru trimestrul al treilea din 2008, sustine Negritoiu.
"Tranzactia este comerciala si are ca scop atragerea de capital de pe piata. In ultimele doua saptamani, ING a analizat optiunile pe care le are la dispozitie privind o injectie de capital, iar facilitatea oferita de guvernul olandez a fost cea mai avantajoasa in termeni de pret, dar si pentru ca nu dilueaza drepturile actionarilor si nu ofera drept de vot", a mai spus Negritoiu.
ING va emite statului olandez un milion de titluri subordonate, fara drept de vot, la pretul de 10 euro pe titlu. "Banca centrala a Olandei clasifica aceste actiuni ca fiind capital de rang 1. Titlurile sunt pari passu cu actiunile obisnuite, ceea ce inseamna ca statul olandez se va pozitiona exact ca un actionar obisnuit. Actiunile sunt transferabile numai cu permisiunea ING si a Bancii Centrale Olandeze", se mai arata in comunicatul ING.
ING are dreptul sa rascumpere in intregime sau partial actiunile in orice moment, cu 150% din pretul de emisiune. De asemenea, grupul are dreptul sa converteasca toate sau o parte dintre actiuni in actiuni obisnuite, dupa trei ani de la emitere, caz in care statul olandez poate opta pentru plata actiunilor la pretul de 10 euro, in numerar.
"Cuponul aferent titlurilor emise este platibil doar daca un dividend, interimar sau final, este platit cu actiuni obisnuite in anul financiar precedent datei inscrise pe cupon. Valoarea cuponului anual per actiune va fi de cel putin 0,85 euro sau o suma egala cu 110% din dividendul platit pentru actiuni obisnuite pentru anul 2008, 120% pentru 2009 si 125% incepand cu 2010", mai precizeaza comunicatul.
Statul olandez are dreptul sa desemneze doi membri din partea comisiei de supraveghere a ING Group, pentru a fi alesi la adunarea generala a actionarilor ING din 2009, ce vor avea drepturi privind aprobarea deciziilor referitoare la emiterea sau rascumpararea de actiuni, exceptand cele care au legatura cu aceasta tranzactie, si tranzactiilor strategice cu o valoare mai mare decat un sfert din cea a capitalului si rezervelor grupului.
De asemenea, comitetul de supraveghere va schimba politica de salarizare a comitetului executiv si a echipei de conducere a grupului. Toti membrii board-ului executiv al ING s-au oferit sa renunte la toate bonusurile legate de performantele din 2008, iar salariile compensatorii vor fi reduse la cel mult salariul pe un an, mai precizeaza comunicatul.
Tranzactia de intarire a capitalului este prevazuta sa se incheie pe 12 noiembrie 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri