E corect sa ucizi pentru lux?

Data publicarii: 21-10-2008 | Mediu

50 de milioane de animale sunt omorate anual, in toata lumea, pentru haine de blana sau accesorii, noteaza Evenimentul Zilei. Vulpea cu fir lung, marmota, nurca, viezurele, astrahanul, antilopa, capra sau vizonul isi fac loc mai mult in dulapurile unora dintre noi decat in rezervatii naturale. E normal?

Numai in Europa sunt peste 6.000 de ferme de blana in care mai mult de 27 milioane de nurci si 3 milioane de vulpi sunt ucise anual. Pentru o singura haina din blana sunt sacrificate pana la 200 de chinchila, 30 - 40 de iepuri, 24 de vulpi sau 30 de nurci.

In Romania sunt aproape 20 de ferme de blana, cele mai multe crescand chinchila si iepuri, dar exista si o mare ferma de vulpi si nurci: 60 de firme se ocupa cu prelucrarea blanurilor si alte aproximativ 70 au ca obiect de activitatea comercializarea acestora. Cui foloseste?

Iata si restul hainei de blana

Crescute in custi inguste si inghesuite din sarma, aceste animale traiesc in conditii de stres permanent, toate fiind, prin natura lor, animale solitare care se misca in spatii mari, in salbaticie. Custile sunt agatate la o jumatate de metru deasupra pamantului, in siruri lungi, pentru ca excrementele si urina sa se scurga din cusca, astfel incat blana sa nu fie murdarita. In aceste conditii nu se afla doar animalele crescute pentru blana, ci si cele crescute pentru carne sau piele. E corect?

Tendintele in moda, cererea existenta pe piata din partea unei anumite categorii de persoane care percep blana ca marca a statutului, afacerea profitabila pentru producatorii, furnizorii si vanzatorii de blanuri, sustin o piata care aduce suferinta milioanelor de animale din toata lumea. Merita?

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: