Cum scapi cel mai ieftin de creditul in franci elvetieni

Data publicarii: 22-10-2008 | Finante-Banci

In conditiile in care majoritatea bancilor au renuntat la creditele in moneda elvetiana, imprumuturile deja existente se vor scumpi. Refinantarea in euro este o solutie la indemana.

Creditul in franci elvetieni si-a pierdut in intregime avantajele pe care le avea fata de imprumuturile in lei sau in euro. Mai mult, din cauza raritatii resurselor, majoritatea bancilor din Romania au renuntat complet la acest produs. In acest context, creditele in franci existente deja in sold se vor scumpi in urmatoarea perioada. Pentru ca o singura banca dintre cele care au renuntat la creditarea "exotica" va oferi clientilor variante mai bune in lei sau in euro, refinantarea de la o alta banca pare cea mai buna solutie pentru a scapa de povara imprumutului in franci. Un top realizat de brokerul de credite Ipoteci Direct pentru Cotidianul arata ca cele mai bune oferte le gasim la Alpha Bank, CR Firenze, UniCredit Tiriac, Garanti Bank si BRD.

In cazul in care detineti un credit in valoare de 15.400 de franci elvetieni il puteti refinanta prin intermediul unui imprumut echivalent, adica 10.000 de euro.

Costurile acestui tip de credit nu depasesc cu mult nici macar actualele niveluri de pret existente pentru creditele in franci elvetieni. Astfel, in cazul unui credit in valoare de 15.400 de franci elvetieni, echivalentul in euro, in cazul in care imprumutul de refinantare este contractat pe o perioada de 10 ani, presupune plata unei rate lunare care variaza intre 163 si 190 de euro. La CR Firenze rata lunara este de 163 de euro, la Alpha Bank, de 167 de euro, la UniCredit Tiriac platiti lunar 174 de euro, la Garanti Bank 184 de euro, iar la BRD rata ajunge la 190 de euro. La aceste costuri se adauga un comision de rambursare anticipata care variaza intre zero si 2% in functie de banca, adica intre zero si 200 de euro in cazul prezentat mai sus, dar si costul unei scrisori de refinantare care nu sare de 150 de lei. Suma totala care va fi rambursata dupa zece ani variaza intre 19.000 si 22.000 de euro.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: