Criza cuprinde si America Latina: Argentina nationalizeaza pensiile private

Data publicarii: 23-10-2008 | International

Executivul argentinian a propus nationalizarea sistemului de pensii private pentru a avea lichiditatile necesare platii ratelor la datoria externa si a evita astfel al doilea blocaj financiar al statului din ultimii zece ani, potrivit Reuters.

Presedintele Argentinei, Cristina Kirchner, afirma ca scopul nationalizarii sistemului de pensii private este protejarea investitorilor de la pierderile cauzate de criza financiara internationala. Sistemul de pensii private din Argentina administreaza active de 30 de miliarde de dolari si colecteaza in fiecare an contributii in valoare de 5 miliarde de dolari.

Dupa anuntarea planului, bursa din Argentina a pierdut 13% din valoare, procent care se adauga deprecierilor de vineri, de 11%.

"In timp ce Statele Unite si alte tari au luat masuri pentru protejarea bancilor, Argentina a luat masuri pentru protejarea pensionarilor sai", a declarat Fernandez dupa ce a semnat planul de nationalizare. Acesta urmeaza sa fie aprobat si de forul legislativ zilele urmatoare.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: