BNR va sanctiona bancile care maresc nejustificat dobanzile la credite

Data publicarii: 23-10-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala pune piciorul in prag. Oficialii BNR avertizeaza institutiile bancare ca vor fi dur sanctionate daca maresc nejustificat dobanzile la credite.

In prezent, exista trei banci care joaca foarte agresiv pe piata din Romania, anunta oficialii BNR. Aceste institutii au mizat saptamana trecuta pe deprecierea leului si au cumparat masiv valuta.

Din cauza cresterii monedei nationale, cele trei institutii bancare au inregistrat pierderi uriase. Pentru a-si plati datoriile, aceste banci incearca sa faca rost de bani si imprumuta cat mai multi lei de pe piata, dar la o dobanda mult mai mare decat ar fi putut lua prin Banca Nationala. Pentru ca achizitioneaza lei la un pret foarte ridicat, institutiile financiare transfera aceste costuri mari asupra clientilor. Totodata, spun reprezentantii BNR, mai multe persoane se plang ca sunt obligate sa plateasca comisioane care nu sunt incluse in contractul de credit.

Oficialii Bancii Centrale spun ca vor sanctiona dur toate aceste scumpiri nejustificate. Sanctiunile, care vor fi reglementate prin lege, vor viza limitarea activitatii de creditare si atragerii de depozite de la populatie.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: