Adio credit ipotecar fara avans si fara codebitor!

Data publicarii: 23-10-2008 | Finante-Banci

Dupa implementarea noilor norme BNR, doar persoanele cu un profil financiar si profesional extrem de solid vor obtine usor un imprumut.  Romanii care nu sunt salariati, nu au bani pentru avans si nici codebitor, pot spune adio creditelor ipotecare, avertizeaza brokerii de credite.

"Creditele ipotecare si cele de nevoi personale cu ipoteca vor avea parte de schimbari majore si in privinta profilului solicitantului. Nu mai sunt acceptate toate tipurile de venit si salariatii trebuie sa dovedeasca vechimea venitului", explica Marina Sterpan, Product Manager broker credite ipotecare, adaugand ca si costurile creditelor au crescut prin renuntarea la ofertele promotionale si la perioada de gratie.

Persoanele care vor obtine un credit mai greu decat pana acum si cu mai multa documentatie, sunt cele care au venituri din chirii, pensii, drepturi de autor, din contracte de management, de agent sau de administrare.

Codebitorul "anuleaza" reducerea gradului de indatorare

Reducerea gradului de indatorare acceptat micsoreaza suma maxima la care se incadreaza o persoana eligibila pentru un credit cu pana la 30%. Pentru a obtine un credit mai mare este nevoie de venitul suplimentar al unui codebitor - un membru al familiei sau o terta persoana, care se obliga solidar la rambursarea creditului si care semneaza contractul de credit alaturi de imprumutat. Numarul maxim de codebitori admisi la stabilirea venitului lunar este de patru.

In functie de politica interna de creditare admisa, fiecare banca a conditionat acceptarea unui coplatitor.

Spre exemplu, la BCR, imprumutatul si coplatitorii trebuie sa nu implineasca varsta de 70 ani inainte de ultima scadenta a creditului. Banca Romaneasca solicita unui codebitor venituri nete lunare de minim 350 lei si minim 6 luni vechime neintrerupta la ultimul loc de munca.

Codebitorul unui imprumut cu ipoteca trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si solicitantul creditului si sa intruneasca profilul financiar si profesional impus de catre banca.

In ceea ce priveste avansul, Credit Europe Bank impune, conform noilor norme, un avans minim necesar de 10% din pretul imobilului, in cazul achizitiei de imobile construite (case/vile/apartamente/constructii cu alte destinatii). Pentru achizitia de terenuri, avansul obligatoriu este de 25% din pret.

Alpha Bank solicita minim 25% avans numai din surse proprii indiferent de gradul de acoperire cu garantii (cu exceptia creditelor pentru achizitia de teren intravilan unde avansul minim solicitat este 50%). Alpha conditioneaza obtinerea unui credit ipotecar de caracteristicile proprietatii aduse in garantie. Valoarea acesteia trebuie sa fie de cel putin 133,33% din suma creditului, cu exceptia imprumuturilor pentru achizitie de teren intravilan unde gradul de acoperire cu garantii va fi de minim 200%.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: