Basescu si Isarescu le dau peste degete bancherilor speculanti

Data publicarii: 23-10-2008 | Finante-Banci

In aceeasi zi, atat presedintele, cat si guvernatorul i-au atacat dur pe cei care se afla in spatele crizei financiare. Daca Basescu a condamnat fenomenul la nivel mondial vorbind despre "baietii destepti" scoliti la Harvard si Oxford, putred de bogati si corupti, guvernatorul BNR a vorbit despre "reaua-vointa" sau "nepriceperea" sefilor a trei banci romanesti prin intermediul carora speculatorii internationali au atacat piata financiara interna saptamana trecuta. "Nici asa, ce, s-au adunat toti prostii la noi si toti desteptii la ei?!", s-a revoltat Isarescu, in cadrul unei intalniri cu presa centrala, explicand ca bancile "isi fac iluzii" daca pornesc de la premisa ca scapa de supravegherea BNR.

Oficialii Bancii Centrale au avertizat ca, daca institutiile financiare continua aceasta practica speculativa de a transfera pierderile lor pe umerii clientilor care au credite, vor merge pana la modificari legislative care vor permite BNR sa le limiteze activitatea de creditare si de atragere a depozitelor populatiei. Isarescu nu a dat insa un termen la care o asemenea modificare ar putea fi facuta.

Explicand ca BNR nu poate interveni in contractul de creditare, oficialul a sustinut ca putine banci au apelat, totusi, la aceasta metoda. Actiunile institutiilor bancare care au speculat piata saptamana trecuta au fost coordonate. Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale, a povestit ca exista chiar si un e-mail care a ajuns la BNR, in care trezorierul uneia dintre bancile implicate in atacul asupra leului ii indeamna si pe ceilalti colegi, sefi de banci, cum sa faca cotatiile.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: