Retragerea licentelor pentru bancile speculante

Data publicarii: 24-10-2008 | Finante-Banci

Retragerea licentei de functionare, adica pedeapsa maxima pentru bancile care fac jocuri murdare pe piata, ar fi cea mai buna solutie impotriva acestora, afirma analistii economici. Potrivit acestora, marirea dobanzilor la credite peste masura s-a intamplat numai in Romania, nu si in tarile de origine ale bancilor de pe piata, pentru ca la noi nu este nimeni care sa le puna "cu botul pe labe". Cu toate acestea, raul s-a produs pentru clientii bancilor, ei platind in ultimele luni rate "umflate" cu zeci sau sute de euro.

Economistii cred ca institutiilor de creditare nu ar trebui sa le fie tolerate jocurile speculative pe seama leului, mai ales in conditiile in care cu o mana cersesc ajutor financiar de la Guvern, iar cu cealalta "manaresc" piata. "Romania este o tara bananiera, de isi permit bancile sa faca asa ceva. Bancile sunt niste camatari cu acte in regula, care storc bani din clienti de cand au venit in Romania si nimeni nu le-a tras de maneca", spune analistul Ilie Serbanescu.

Desi bancherii nu vor sa recunoasca, sistemul bancar este afectat de criza si asta se vede printr-o inghetare a pietei bancare. Bancile alearga dupa lichiditate si sunt dispuse sa faca orice pentru a obtine bani. Consiliul de administratie al BNR a decis modificarea normei privind functionarea pietei monetare interbancare, cu scopul de a asigura utilizarea normala a indicilor pietei monetare interbancare si evitarea unor situatii similare celor din ultimele zile.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: