Replica bancherilor: Nu trebuie sa pedepsim piata pentru trei speculatori

Data publicarii: 24-10-2008 | Finante-Banci

Dobanda ROBOR a cazut ieri la jumatate, dupa acuzatia ca doar trei dintre cele zece banci care participa la cotatie tin media sus, facuta de guvernatorul BNR Mugur Isarescu. De asemenea, speculatorii straini care au ratat atacul asupra leului au reusit sa isi inchida pozitiile deschise de vineri, ceea ce a redus presiunea pe lichiditate. Leul s a depreciat usor, pana la nivelul de 3,614 unitati pentru un euro, insa nevoia de lei s-a resimtit in continuare pe BVB, ai carei indici au pierdut intre 5% si 8,64%.

Asociatia Romana a Bancilor si BNR au anuntat ieri ca vor schimba modul de calcul al ROBOR, pentru a preveni situatia in care nivelurile conjuncturale sunt transferate clientilor. Pe de alta parte, o parte dintre bancheri considera excesiva atitudinea BNR. "Nu cred ca este vreo banca in situatia sa fi transferat ROBOR-ul clientilor", a declarat pentru Business Standard presedintele CA UniCredit, Dan Pascariu. Acesta a confirmat ca a existat un atac asupra leului, dar comenteaza ca nu este cazul sa fie pedepsita intreaga piata "din cauza a trei speculatori externi".

"Ar fi fost bine ca BNR sa se fi consultat cu bancile ca sa o sprijinim. Totul se putea rezolva prin dialog, cooperare si, mai ales, discretie", a spus Dan Pascariu, in replica la declaratiile publice facute de guvernatorul Mugur Isarescu. "Cred ca cine a putut sa traga bani pe lombard a facut-o. (...) Nu cred ca este posibil ca vreo banca sa fi transferat ROBOR-ul clientilor", a mai spus Pascariu legat de amenintarea BNR, cum ca va sanctiona bancile care "transfera propria neperformanta asupra clientilor". "Au platit clientii care au avut de platit dobanzi mari, iar strainii s-au parlit rau", descrie deznodamantul atacului economistul-sef al RBS, Catalina Constantinescu. "A fost criza de lichiditate doar pentru off-shore-uri. Ei au fost singurii loviti. Bancile au cotat intotdeauna bid-ul la 14,9 - nu erau disperate sa atraga lichiditate, care se injecta prin lombard", mai comenteaza Constantinescu. Guvernatorul le reprosase bancherilor ca nu imprumuta la rata lombard de 14,25%, dobanda la care BNR da bancilor credite de ultim resort.

Pe de alta parte, amenintarea guvernatorului BNR ca le va recomanda o cariera in televiziune trezorierilor care "nu sunt discreti" a avut si ea efect. "Nu mai pot sa dau nicio declaratie decat daca e despre vreme. (...) E frumos afara si cred ca in continuare o sa fie frumos in Romania", a spus trezorierul ING, Florin Citu.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: