O masina supersonica se pregateste de 1.600 km/h
Data publicarii: 25-10-2008 | AutoEchipa ce a doborat recordul vitezei la sol in 1997, dupa ce a depasit in premiera viteza sunetului la bordul unui automobil cu reactie, planuieste acum sa-si forteze performanta pentru a atrage mai multi tineri in domeniul stiintei si tehnologiei.
Pilotul britanic Andy Green a intrat in istorie acum 11 ani, cand a strunit autovehiculul cu propulsor Thrust SSC la viteza de 1.228 km/h.
Acum are ambitii mai mari: sa se afle in cabina unei masini turate la 1.610 km/h, cu rotile lipite de pamant, mai ales ca si alte echipe au de gand sa-i depaseasca recordul, informeaza BBC News.
Poreclit "Ogarul", noul sau automobil va fi propulsat de o racheta capabila sa produca 110 kilonewtoni, fixata de un motor cu reactie EJ 200 folosit la avioanele Typhoon Eurofighter, in stare sa genereze 90 de kilonewtoni.
Membrii echipei muncesc de un an si jumatate la acest sistem, pentru asigurarea unei sigurante maxime, si il vad gata de doborat recorduri in 2011.
Muza din spatele proiectului este lordul Paul Drayson, noul ministru al Stiintei din Marea Britanie, care s-a nimerit sa fie si pilot de curse. Pe vremea cand ocupa un post in Ministerul Apararii, acesta i-a rugat pe Andy Green si pe liderul noului proiect, Richard Noble, sa dezvolte ceva care sa atraga atentia elevilor inspre domeniul stiintei si tehnologiei.
In consecinta, proiectul pilotului care a doborat viteza sunetului va fi insotit de un program scolar menit sa-i implice pe micii invatacei in fiecare stadiu de proiectare si constructie a masinii de mare viteza. "Industriile noastre sunt flamande dupa ingineri. Sunt mari probleme in acest sens in campul educatiei si ne mai si confruntam cu schimbarile climatice", a tinut sa precizeze pentru BBC Richard Noble.
Ministerul Apararii, la insistentele lordului Drayson, va imprumuta echipei motoare folosite in programul de dezvoltare a avioanelor de lupta Typhoon. Acestea sunt scoase din uz, dar au inca destula putere in ele pentru a-i da bice "Ogarului".
Designul initial al noii masini supersonice este realizat la Universitatea din Anglia de Vest, unde, in scurt timp, va fi construita o macheta la scara reala a "Ogarului", iar componenta de cercetare aerodinamica este asigurata de Universitatea Swansea.
Pe langa acest sprijin tehnologic, proiectul va avea nevoie de fonduri private in valoare de aproape 13 milioane de euro pentru constructia autoturismului. Paralel se cauta si un loc propice doborarii recordului.
Thrust SSC a depasit viteza sunetului in desertul Black Rock din Nevada, SUA, iar in momentul de fata cateva echipe planuiesc sa-i depaseasca performanta. "Exista acum inca trei masini cu varii grade de credibilitate si in stadii diferite de dezvoltare", a anuntat Andy Green.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri