Citibank: Planurile de angajare vor fi mai conservatoare in 2009

Data publicarii: 28-10-2008 | HR/Cariere

Bancile de pe piata locala isi restabilesc prioritatile investitiilor in resursele umane, oprind extinderea de personal din anii trecuti si concentrandu-se pe consolidarea si eficientizarea structurilor existente.

"In contextul unei scaderi anticipate a ratei de crestere pentru sectorul bancar, planurile de angajare vor fi mai conservatoare decat in 2007 sau chiar 2008. In 2009, se vor intensifica eforturile de consolidare si eficientizare a structurilor existente si chiar de restabilire a prioritatilor investitiilor, in sensul unor noi directii de actiune", a declarat Florin Petrescu, director de resurse umane pentru Citibank Romania.

Deficitul de personal nu va mai fi o problema pentru banci, in conditiile in care prioritatea va fi reprezentata de consolidare si nu de extindere, mentioneaza directorul HR al Citibank, care estimeaza o crestere salariala pentru piata bancara de circa 8-10%. Printre primele efecte ale situatiei economice dificile se numara si scaderea fluctuatiei personalului din banci, potrivit specialistilor in resurse umane.

"Angajatii din banci nu vor mai fi atat de interesati de schimbarea locului de munca, pentru ca nu va mai fi atat de usor sa iti ga- sesti de lucru in celelalte institutii bancare", spune Carmen Raicu, director de resurse umane pentru MKB Romexterra Bank.

Compania a anuntat ca nu va recruta oameni in 2008 decat pentru a acoperi pozitiile ramase vacante in urma fluctuatiei de personal. Salariile in sistemul bancar se vor majora cu circa 15%, potrivit opiniei directorului de resurse umane al MKB Romexterra Bank, care considera ca, din 2009, piata resurselor umane se va stabiliza, devenind o piata echilibrata din punctul de vedere al raportului angajat-angajator.

"Angajatii vor fi mai putin flexibili si va creste fidelitatea acestora fata de angajator, din nevoia de a se securiza in contextul economic personal. Este momentul in care angajatii se vor orienta catre dezvoltarea profesionala si mai putin catre cautarea de oportunitati", explica Marian Manolache, consultant senior pentru compania de consultanta HR si training Skill Team.

Reticenta bancilor de a-si extinde in continuare personalul este resimtita si de companiile specializate in recrutare de personal. "Solicitarile din partea bancilor sunt in descrestere. Anul trecut si in urma cu doi ani au avut loc cresteri imense si expansiuni; bancile si-au deschis noi sucursale si au vanat in mod agresiv talente pe care sa le angajeze in filiale, dar, in acest an, observam o incetinire", spune Stephen Moroz, country manager al companiei de recrutare Hudson.

"Sunt companii care au stopat recrutarea unui numar mare de noi pozitii, chiar daca erau in schema pentru acest an", spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de consultanta Total Business Solutions. Potrivit acesteia, diminuarea intentiilor de recrutare este inevitabila, mai ales pentru domeniul bancar.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: