Baltazar: Daca vom avea o crestere economica de 4% va fi bine

Data publicarii: 28-10-2008 | Economie

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in jos estimarea de crestere economica pentru anul viitor, la 6%, de la 6,5% in prognoza preliminara, noile date fiind deja cuprinse in proiectul de buget pe 2009. In acest context, consultantul financiar Bogdan Baltazar a declarat ca este o estimare mult prea optimista, considerand ca ar fi mai indreptatita o estimare in jurul cifrei de 4%. ''Cred ca este vorba de o estimare mult prea optimista. Daca vom avea o crestere economica de 4% va fi bine'', a adaugat acesta.

Totodata, pentru acest an, Comisia si-a mentinut estimarea pentru PIB la 505 mld. lei (137,6 mld. euro, la un curs mediu estimat la 3,67 lei/euro pentru 2008), la o crestere economica de 9,1%. In plus, in noua proiectie, CNP anticipeaza ca PIB-ul Romaniei va fi anul viitor de 578,5 mld. lei (160,7 mld. euro, la un curs mediu de 3,60 lei/euro), valoare anuntata deja de Guvern, care a luat-o in calcul la proiectul de buget pe 2009.

In acelasi context, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a declarat  ca daca s-ar inregistra o crestere economica de 6% aceasta ar fi o performanta pentru tara noastra, in conditiile in care SUA se confrunta cu o criza financiara puternica. ''In ceea ce priveste Romania, o crestere economica de 6% ar fi o performanta extraordinara, mai ales ca in America se discuta chiar de recesiune''.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: