Criza financiara pune la incercare tarile din Europa Centrala si de Est
Data publicarii: 29-10-2008 | EconomieUngaria se pregateste pentru o posibila recesiune in 2009, iar seful FMI a cerut parlamentarilor de la Kiev sa aprobe un pachet de salvare de 16,5 miliarde dolari, in contextul in care fostele state comuniste din Europa se zbat sa contrabalanseze efectele crizei financiare mondiale, scrie Reuters.
Criza financiara a reprezentat un soc pentru majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, o regiune alcatuita din state foarte diferite, de la cele care se confrunta cu grave probleme economice, la cele pe deplin integrate in zona euro si in Uniunea Europeana (UE).
Candva considerata de catre economisti ca o zona protejata, din cauza expunerii mici la credite toxice, Europa Centrala si de Est a fost zguduita in ultima luna, in contextul in care investitorii straini au renuntat la active si au ales piete dezvoltate, recurgand la vanzari masive care au lovit monedele nationale, datoriile si pietele de capital.
Ungaria, care va lua bani de la Fondul Monetar International (FMI) ca sa isi consolideze finantele, a afirmat ca va rectifica bugetul pe 2009, astfel incat acesta sa includa si eventualitatea unei recesiuni. Ungaria este prima dintre economiile mari din Europa Centrala care ia o astfel de decizie. Islanda si Ucraina au cerut, de asemenea, ajutorul FMI-ului.
Premierul Ferenc Gyurcsany a spus ca guvernul se asteapta la o comprimare a economiei cu 1% in 2009.
Guvernele din regiune si-au revizuit in scadere estimarile pentru cresterea economica si se asteapta la o diminuare a veniturilor bugetare, o situatie negativa in care posibilitatea guvernelor de a se imprumuta pe pietele internationale a fost diminuata de criza financiara mondiala.
FMI a mai aratat ca nu este in negocieri cu Romania, tara pe care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a scos-o luni din categoria celor evaluate la nivel investitional, dar a atras atentia ca mediul extern, respectiv capacitatea Romaniei de a se imprumuta cu numerar ca sa finanteze economia, este "foarte dificil".
In Romania, unde coborarea ratingului de catre S&P a depreciat leul cu 2%, guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a amanat pana in 1 aprilie marirea salariilor profesorilor, inainte de alegerile din 30 noiembrie, in pofida amenintarilor cu greva.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri