Cresterea creditului neguvernamental se va tempera la 15% in 2009

Data publicarii: 29-10-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental se va tempera la 15% in 2009, a declarat marti viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, ceea ce ar reprezenta o temperare puternica fata de acest an, cand avansul a depasit 60%.

"Estimarea noastra prevede un ritm de crestere a creditului neguvernamental de 15% in 2009, dar aceasta poate fi afectata in ambele sensuri de incertitudini importante", a spus Popa.

Ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental a atins un nivel record in ianuarie, de 67%, insa s-a temperat treptat, pana la 50,5% in septembrie.

Referitor la deficitul de cont curent, estimarea BNR pentru sfarsitul acestui an este 13,3% din PIB si presupune o diminuare fata de nivelul de 14% din PIB in 2007.

Datoria externa privata totala a Romaniei se situeaza la 42,4% din PIB, din care 26,8% este datorie privata pe termen lung, "iar datoria pe termen scurt, care este majoritar privata si pentru care nu exista diferentieri, este de 15,4% din PIB", a mai spus Popa.

El a mentionat ca stocul datoriei totale a Romaniei este acoperit in proportie de 92,4% de rezervele valutare.

"Se face referire in textul S&P la rezervele utilizabile, care contin si partea aferenta rezervelor minime obligatorii in valuta. Am vazut estimari care spun ca fara aceasta parte, acoperirea stocului datoriei prin rezerve valutare ar fi de 60%. Este o cifra care nu ne spune nimic, este falsa daca vreti", a mai declarat Popa.

Banca centrala poate folosi in intregime rezervele valutare, fiind o obligatie a bancilor de a le mentine la BNR, a amintit Popa, care a sublinat ca singurul mod in care rezervele minime pot scadea este ca pasivele sa dispara, situatie care nu este posbila.

"Contractele pentru liniile de credit sunt mai mult de jumatate cu scadenta de peste doi ani si peste 80% din depozite au scadenta peste doi ani. Sunt sume acordate de bancile din strainatate pentru fructificarea in Romania, iar contractele nu contin clauze de restituire in avans, ceea ce inseamna ca ajungerea la scadenta se va face conform maturitatii initiale. De asemenea, pentru fiecare scadere cu 2,5 euro a acestor pasive, scaderea in rezerve ar fi de un euro", a mai spus Popa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: