MEF: Romania nu intentioneaza sa ceara imprumut de la FMI

Data publicarii: 29-10-2008 | Finante-Banci

Romania nu intentioneaza sa ceara un ajutor financiar din partea FMI, a precizat Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), referindu-se la o serie de articole aparute in presa internationala, care includeau Romania intr-un grup de tari care ar putea primi ajutor de la institutie.

Totodata, comunicatul MEF aminteste ca Romania nu mai este inclusa in categoria tarilor care negociaza imprumuturi cu Fondul Monetar International (FMI).

De asemenea, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a precizat, marti, ca Romania nu are in prezent nevoie de ajutor financiar din partea FMI, in conditiile in care rezervele valutare acopera datoria pe termen scurt, mediu si lung a Romaniei in proportie de peste 90%.

"In acest moment, Romania nu are interes sa apeleze la instrumentele de urgenta puse la dispozitie pentru finantare de FMI, insa ramanem in discutii cu ei pentru evaluari", a declarat Popa.

Reactia Ministerului de Finante vine dupa ce FMI a negat, marti, ca ar purta negocieri cu Romania pentru acordarea de finantari.

Presa internationala a inceput inca de saptamana trecuta sa relateze ca Romania ar putea fi urmatoarea tara care sa solicite ajutorul Fondului Monetar International (FMI), in conditiile in care alte state din regiune, ca Ucraina sau Ungaria, au apelat deja la aceasta masura.

Economistul pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat pentru International Herald Tribune ca Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria ar putea cere ajutorul FMI, daca vor continua sa foloseasca rezervele valutare pentru plata importurilor, sustinerea cursului valutar si acoperirea datoriilor.

De asemenea, articole publicate de Times Online, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Financial Times Deutschland, Die Presse, Welt Online.

Relatarile vin in contextul in care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat, luni, cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B' - nivel care este in afara categoriei de "investment grade" -, motivand ca riscurilor legate de finantarea tarii au crescut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: