Bancile respecta normele BNR si afiseaza dobanzi de 17,8%

Data publicarii: 30-10-2008 | Finante-Banci

Ratele dobanzilor de referinta afisate, joi, de bancile comerciale au respectat norma BNR privind limitarea dobanzilor pentru sumele plasate (ROBOR), la 17,8% pentru toate scadentele, cu toate ca pe piata monetara randamentele sunt mai ridicate, spun dealerii. Dobanzile interbancare afisate de bancile locale care participa la fixing sunt cuprinse intre 14,05% si 17,8% pentru depozitele cu scadenta la o zi, la doua zile, pentru o saptamana si pentru o luna.

"Piata monetara este foarte fragmentata. Operatiunile s-au realizat si la dobanzi de pana la 20%, dar si la randamente de 30-40%", potrivit unui dealer, citat de Mediafax.

BNR a decis, pe 23 octombrie, sa suspende publicarea dobanzilor de referinta ROBID/ROBOR daca rata la depozitele plasate (ROBOR) depaseste cu 25% rata dobanzii facilitatii de creditare (Lombard), de 14,25%, respectiv trece de pragul de 17,8125%.

La stabilirea ratelor ROBID/ROBOR, participam zilnic, The Royal Bank of Scotland (fosta ABN Amro), Bancpost, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, CEC, Eximbank, ING, Raiffeisen, Banca Transilvania si Unicredit Tiriac Bank. Ratele ROBID/ROBOR se calculeaza prin media aritmetica a dobanzilor afisate de participanti, cu 15 minut inainte de ora 11.00

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: