S-a dovedit stiintific: cafeaua te tine treaz la volan

Data publicarii: 30-10-2008 | Diverse

Cofeina ii ajuta pe soferi sa isi mentina gradul de concentrare si reactiile la un nivel inalt, arata un studiu australian. Cafeaua ajuta cu adevarat soferii sa treaca peste drumurile lungi. Concluzia este de acum demonstrata stiintific si a fost dezvoltata in urma unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Tehnologica din Melbourne.

Cercetarea a avut ca subiecti un grup de soferi cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani carora le-a fost administrata o doza de 200 de miligrame de cofeina, echivalentul a doua cesti de cafea. In urma studiului s-a descoperit faptul ca cei carora le-a fost administrata doza de cofeina au reusit sa isi mentina timpii de reactie si starea de alerta neschimbata timp de trei ore.

"Autoritatile din diferite tari ale lumii au fost puse fata in fata cu exemple diametral opuse ale efectelor cafelei asupra soferilor. Unele cercetari au aratat ca, in cele mai multe cazuri, cofeina ridica nivelul de alerta a soferului. pe de alta parte, alte studii nu au reusit sa demonstreze asta. Noi am reusit sa aratam tuturor, cu mijloace avansate tehnologic, faptul ca aceasta substanta lucreaza intr-adevar asupra subiectilor", sustine Dr John Patterson, coordonatorul studiului australian.

Analiza cercetatorilor de la Antipozi s-a bazat pe calculele facute de un aparat care masura oboseala bazandu-se pe numarul de clipiri, pe durata totala, calculata in milisecunde, a inchiderii ochiului in cazul clipirilor si pe viteza cu care se misca pleoapele.

Rezultatele cercetarii au fost publicate oficial in publicatia Psychopharmacology, una dintre cele mai importante reviste de medicina din Australia.

Automarket

Ultimele stiri pe BankNews.ro: