Proprietarii de locuinte lasa 10% din pret in urma negocierilor
Data publicarii: 31-10-2008 | ImobiliareMarja de negociere in cazul tranzactiilor imobiliare rezidentiale a ajuns la circa 10% in luna septembrie in majoritatea oraselor tarii, fapt ce indica continuarea tendintei descendente a pietei imobiliare, sustin reprezentantii companiei imobiliare Re/Max.
Potrivit acestora, marja de negociere reprezinta diferenta dintre pretul cerut initial de proprietar (pretul de listare al proprietatii) si pretul la care se realizeaza tranzactia.
"Fata de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor parti a crescut, astfel tranzactiile s-au inregistrat sub preturile de listare, astazi negocieri de peste 10% fiind des intalnite", a declarat Mihaela Alexandroiu, Broker/ Owner al Re/Max Bastion din Bucuresti.
Ea a adaugat ca, tot fata de luna iunie, pretul de listare a scazut cu 5-10% pentru apartamentele noi si cu circa 15% in cazul celor vechi, in timp ce pretul de tranzactionare a scazut cu 10-20%, ceea ce inseamna, cumulat, o scadere a preturilor cuprinsa intre 15 si 35% "In ceea ce priveste in special capitala, estimez o scadere a preturilor de pana la 25% in cazul proiectelor noi care au vandut mai putin de 50 % din unitatile construite", a mai spus Mihaela Alexandroiu.
Situatia este similara si in alte orase, preturile de listare continuandu-si trendul descendent. La Arad, pretul de listare si cel de tranzactionare au scazut fiecare cu cate 5% fata de luna iunie, in timp ce la Brasov preturile de listare au scazut cu 10% la apartamentele vechi si chiar cu 20% la cele noi, in timp ce marja de negociere a ajuns la 10%.
Acelasi procent de 10% la marja de negociere este inregistrat si in Timisoara, Cluj-Napoca si Bacau. In Pitesti, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 15-25%, cele ale apartamentelor noi au ramas la 950-1.200 Euro/ mp, iar marja de negociere este una dintre cele mai ridicate, respectiv de 8- 12%. In Bacau, comparativ cu lunile de vara, preturile de listare au stagnat, atat pentru apartamentele vechi, cat si pentru cele noi, iar marja de negociere este intre 5- 10%, in cazul apartamentelor noi depinzand, de exemplu, de avansul platit.
In ceea ce priveste numarul tranzactiilor, in Bucuresti acestea au cunoscut o usoara crestere in septembrie fata de luna august, specialistii Re/Max aratand, insa, ca acest fenomen are loc in fiecare an dupa lunile de vara. In timp ce o tendinta similara s-a inregistrat la Brasov, unde scaderea preturilor inregistrata in aceasta vara a stimulat usor tranzactiile in septembrie, in alte orase (Cluj-Napoca, Constanta, Pitesti, Timisoara etc.), numarul tranzactiilor nu a crescut dupa prima luna a toamnei, pe fondul crizei mondiale a creditelor si a cresterii dobanzilor la nivel national.
"Nu constatam o revigorare a tranzactiilor in toamna, desi, pana la acutizarea crizei mondiale (sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie), acestea au cunoscut un oarecare trend ascendent. Toata lumea asteapta. Cei cu bani vor sa faca investitii cat mai profitabile si asteapta sa scada preturile in continuare, iar cei cu mai putin bani au in prezent conditii de creditare mult mai restrictive, iar preturile, desi au scazut, sunt in continuare mari pentru ei", arata Aurelian Manolache, manager Re/Max Expert din Constanta, care sustine ca proprietarii din orasul de la malul marii sunt, insa, mai putin dispusi sa lase din pret, marjele de negociere fiind in medie de doar 5-6%.
Analistii Re/Max estimeaza ca ultimele evolutii de pe piata bancara - noul regulament de creditare a populatiei stabilit de Banca Nationala a Romaniei si cresterea dobanzilor la credite - vor duce in continuare la scaderea numarului de tranzactii imobiliare efectuate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri