UE pedepsete agentiile de rating

Data publicarii: 31-10-2008 | International

Oficialii Uniunii Europene pregatesc un proiect menit sa previna conflictele de interese intre agentiile de rating economic si clientii lor, scrie International Herald Tribune.

Potrivit proiectului de lege, agentiile vor fi obligate sa isi faca publica metodologia de lucru precum si modul in care analistii sunt platiti si cat de mult au lucrat cu un client. Initiativa vine dupa numeroasele critici ale liderilor europeni, printre care si presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, care au acuzat agentiile ca au acordat ratinguri gresite unor produse financiare aflate la baza crizei si au facut estimari eronate despre situatia economica a unor tari.

Daca planul va fi aprobat, auto-reglementarile agentiilor vor lua sfarsit, facand Europa sa intre in aceeasi linie cu Statele Unite ale Americii, unde guvernul poate reglementa functionarea acestora inca din 2007.

Principalele agentii de rating, Moody's, Standard & Poor's si Fitch, sunt folosite de investitori ca ghid pentru a determina in ce instrumente isi vor investi banii. Dar, criza financiara a ridicat ingrijorarea ca firmele au fost platite de banci sa supraestimeze produsele lor.

Instrumentele financiare derivate, extrem de riscante, au fost catalogate drept foarte sigure, primind ratingul maxim. Investitorii le-au cumparat crezand ca nu sunt expusi unor riscuri majore, lucru dovedit fals in ultimul an.

Redactia BankNews.ro