Isarescu arata cartonasul rosu bancilor complice la atacul asupra leului

Data publicarii: 31-10-2008 | Finante-Banci

Bancile de pe teritoriul Romaniei care fac concesii speculatorilor pe piata valutara risca amenzi si ulterior retragerea autorizatiei de functionare.

Atacul asupra leului de acum doua saptamani in care trei banci locale au protejat entitatile straine in numele carora au actionat favorizandu-le cu incalcarea regulilor bancare determina un raspuns extrem de dur din partea BNR. Bancile care vor incerca sa repete isprava risca in prima faza amenzi, dupa care nu vor mai avea dreptul de a functiona pe teritoriul Romaniei. Banca centrala a republicat pe site regulamentul de functionare a pietei monetare interbancare cu modificarile acestuia. Decizia a fost luata si in contextul in care semnalele privind atacurile viitoare asupra monedelor din statele emergente si deci si asupra leului s-au intetit.

Regulamentul arata ca societatile bancare participante pe piata monetara interbancara au obligatia sa coteze, pentru celelalte societati bancare participante, niveluri de dobanzi ferme sau informative. In situatia in care cotatia ferma este acceptata, tranzactia este considerata incheiata si se executa neconditionat. Ce risca bancile care incalca cele de mai sus?

Potrivit datelor publicate joi pe site-ul BNR, sanctiunile merg dupa caz de la avertismentul scris si amenzi cuprinse intre 5 si 50 de milioane de lei la suspendarea sau chiar retragerea autorizatiei de functionare. In plus, sucursalele bancilor straine vor trebui sa transmita lunar la BNR raportari financiare mult mai detaliate privind operatiunile lor pe teritoriul Romaniei. Pentru a intelege legatura cu ceea ce s-a intamplat saptamanile trecute, cand guvernatorul BNR a facut public atacul asupra leului, amintim ca 3 banci romanesti au amanat intentionat inchiderea pozitiilor deschise de catre entitati straine. Faptul a condus la cresterea artificiala a dobanzilor pe piata interbancara, iar unele banci au trimis notificari clientilor ca vor majora dobanzile la creditele contractate de acestea.

Cotidianul