Bancile ar trebui sa ieftineasca creditele in lei!

Data publicarii: 01-11-2008 | Finante-Banci

Rezervele minime obligatorii vor scadea, astfel ca institutiile financiare pot reduce dobanzile la imprumuturile in lei. Conducerea BNR a hotarat, ieri, sa reduca rezervele minime pe care bancile sunt obligate sa le constituie. Daca se reduc costurile, corect ar fi sa se reduca si dobanzile.

Rezerva minima obligatorie (RMO) a ramas de 40% pentru creditele pe care bancile le acorda in valuta, in timp ce RMO pentru lei a scazut, de la 20% la 18%. Aplicarea acestei masuri va incepe, potrivit BNR, de la data de 24 noiembrie. Ceea ce inseamna, altfel spus, ca la acordarea imprumuturilor in lei costurile bancilor se vor reduce cu 2% - deloc putin, avand in vedere dimensiunile creditarii in lei la nivel national.

Se transfera beneficiile catre consumatori?

Analistii financiari au calculat ca decizia BNR va genera intrarea in piata a aproximativ doua miliarde de lei, numai pentru urmatoarea perioada de constituire a rezervei minime obligatorii.

In ceea ce ii priveste pe consumatori (clientii bancilor, platitori de dobanzi), decizia ar putea antrena reducerea ratelor dobanzilor la imprumuturi si o incurajare a creditarii in moneda nationala.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: