Angajatii, cea mai scumpa investitie pe piata locala

Data publicarii: Astazi, 05-11-2008 | HR/Cariere

Angajatorii de pe piata locala platesc printre cele mai mari contributii sociale din regiune, ceea ce pune o presiune suplimentara pe companii in contextul economic actual, potrivit specialistilor din mediul privat prezenti la o masa rotunda pe Fiscalitate organizata de Business Standard.

"Cea mai scumpa investitie in Romania este investitia in oameni, angajatorii care activeaza pe piata romaneasca platesc cele mai multe si mai mari taxe per angajat, iar cei care doresc sa investeasca pe plan local sunt descurajati de aceste probleme si de procedurile complicate de a angaja pe cineva", spune Everard van Steenderen, partner in charge al Deloitte Balkans, una dintre cele mai mari firme de consultanta si audit.

Potrivit lui Gabriel Sincu, senior manager in cadrul firmei de consultanta Mazars, contributiile sociale mari sunt in contradictie cu cota unica de impozitare. In opinia acestuia, una dintre solutii ar fi limitarea contributiei sociale.

"Multi dintre angajatori prefera sa gaseasca alte modalitati de plata, iar angajatii cu venituri mari prefera sa nu le declare", explica Sincu.

Potrivit Ruxandrei Jianu, partener al firmei Biris&Goran, chiar daca salariile au un nivel destul de ridicat in Romania, sunt declarate peste 500.000 de salarii minime pe economie (500 RON) si doar putin peste 30.000 de salarii mai mari de 2.000 de euro.

"Acest fapt indica fara dubii ca o pondere insemnata dintre angajatori prefera sa dea o parte din salarii «in plic»", spune aceasta.

Angajatorii nu se plang doar de sumele mari pe care le cheltuiesc cu angajatii, acestia spun ca, datorita sistemului deficitar, pierd foarte mult timp cu gestionarea activitatilor legate de impozitare.

"Aproximativ 50% din taxele pe care compania noastra le plateste la stat provin din impozitele pe salarii. Numarul mare de taxe face ca gestionarea activitatilor legate de capitalul uman sa fie destul de dificila", a declarat Nela Dragusin, head of tax in cadrul ArcelorMittal.

Potrivit consultantilor prezenti la masa rotunda, solutia de relaxare a presiunii existente, in acest moment, pe angajatori este plafonarea bazei de calcul a tuturor contributiilor sociale la un nivel rezonabil, de patru-cinci salarii medii pe economie. Concomitent, ar urma sa fie introduse masuri antiabuz, astfel incat sa fie descurajata folosirea formelor alternative de remunerare a muncii.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: