Sotia sefului diplomatiei belgiene, banuita de speculatii la bursa

Data publicarii: 10-11-2008 | International

Justitia belgiana a deschis o ancheta impotriva sotiei sefului diplomatiei Karel De Gucht, banuita ca a profitat de faptul ca a avut acces la informatii confidentiale pentru a vinde actiuni Fortis chiar inainte de prabusirea titlurilor acestei banci, relateaza presa belgiana, citata de AFP.

Sotia ministrului afacerilor externe, Mireille Schreurs, a vandut un pachet de 2.000 de actiuni Fortis vineri, 3 octombrie, la pretul de circa 5 euro actiunea, cu cateva ore inainte ca guvernul sa anunte falimentul bancii. Actiunile Fortis s-au prabusit dupa aceea si nu mai valoreaza decat circa un euro.

Ministrul De Guht a negat ca ar avea vreo implicare, explicand ca sotia sa a vandut cele 2.000 de actiuni Fortis din proprie initiativa. "Eu nu am vandut actiuni Fortis, nici nu am dat niciun fel de informatii" referitoare la banca, a declarat saptamana trecuta seful diplomatiei.

In pofida acestei dezmintiri, Comisia pentru banci, finante si asigurari (CBFA), organismul de control insarcinat sa faca verificari in astfel de cazuri, a deschis luni o ancheta, dupa ce primise o plangere anonima care il viza pe De Gucht.

Parchetul general din Gand a deschis, la randul sau, vineri o ancheta care o vizeaza direct pe sotia ministrului, ca urmare a unei plangeri depuse de partidul de extrema-dreapta Vlaams Belang, a relatat sambata cotidianul flamand De Tijd, care citeaza un purtator de cuvant al Parchetului.

"Daca am fi avut ceva de ascuns, nu am fi vandut prin intermediul agentiei noastre bancare Berlare" (din localitatea al carui primar a fost De Gucht), a declarat ministrul cotidianului flamand.

Premierul Yves Leterme a explicat saptamana aceasta ca le-a reamintit membrilor guvernului in doua ocazii regulile referitoare la ceea ce se numeste "delictul de initiat", care consta in a profita de anumite informatii confidentiale pentru a face speculatii la bursa. Guvernul de la Bruxelles este foarte implicat, de doua luni, in operatiunile de salvare a bancilor belgiene KBC, Dexia si Fortis.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: