Romanii au dat iama in credite inaintea crizei financiare

Data publicarii: 10-11-2008 | Finante-Banci

Nevoia de o locuinta i-a facut pe romani sa apeleze la creditele bancare, atat la cele in valuta, cat si la cele in moneda nationala. Astfel, in luna septembrie a acestui an, populatia tarii s-a imprumutat cu 5,29 miliarde de euro, fata de 3,48 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor oficiale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), privind comportamentul financiar al populatiei. 

Primele cinci ocupante ale clasamentului sunt orasele mari, care au parte atat de o dezvoltare economica, cat si de una imobiliara. Locuitorii din Bucuresti si Ilfov s-au imprumutat cu 2,18 miliarde de euro, clasandu-se astfel pe prima pozitie. 

Urmatorii in clasament sunt clujenii, care au reusit sa obtina creditare de la institutiile bancare in valoare de 291 milioane de euro. Aici, piata imobiliara a cunoscut un avant puternic, asteptandu-se ca, in anii urmatori, stocul de noi locuinte sa depaseasca 10.000 de unitati locative. Constantenii se afla pe cea de-a treia pozitie, cu un imprumut bancar de 261 de milioane de euro.

In spatele lor, se afla timisenii, care au obtinut finantare de 236 de milioane de euro, iar locuitorii Iasiului au imprumutat 189 de milioane de euro, ocupand astfel cea de-a patra pozitie. Aici vor fi finalizate pana in 2010 cel putin 4.500 de locuinte noi. Dupa Iasi, clasamentul este completat de judetul Brasov, cu imprumuturi in valoare de 178 de milioane de euro. Urmatoarele sunt judetele Dolj, Bihor si Arges, acesta din urma situandu-se la acelasi nivel cu Sibiul, locuitorii imprumutand in luna septembrie a acestui an aproximativ 103 milioane de euro.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: