Bancile salta costul creditelor
Data publicarii: 10-11-2008 | Finante-BanciScumpirea banilor si speculatiile impotriva leului au pompat, in ultimele saptamani, procentaje la dobanzile practicate de banci, in special la creditele noi, majorarile dobanzilor la creditele aflate in sold fiind selective.
Majoritatea bancilor au revizuit in sus nivelul dobanzilor la imprumuturi, iar cei care nu au procedat deja la majorari iau in calcul ajustari. "Suntem cu dobanzile la credite foarte jos si probabil ca o sa trebuiasca sa facem unele modificari. Cel mai probabil vom majora dobanzile la credite cu 0,5 puncte procentuale", a declarat pentru Business Standard Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank. Piraeus Bank Romania a revizuit nivelul dobanzilor pentru o parte din creditele de nevoi personale fara garantie aflate in sold, majorarile de dobanda fiind cuprinse intre 1,65 si 2,20 puncte procentuale pentru imprumuturile in lei si 0,90 si 1,55 puncte pentru cele in valuta.
"Masura se aplica unui procentaj de 7,6% din portofoliul imprumuturilor de nevoi personale acordate de banca", explica reprezentantii institutiei de credit.
ING Bank a majorat cu un punct dobanzile la trei dintre produsele sale de creditare, insa doar o parte dintre creditele aflate in sold au fost afectate de aceasta decizie. Majorari ale dobanzilor la creditele aflate in sold au mai fost operate de catre Royal Bank of Scotland (fosta ABN Amro Bank), Raiffeisen Bank, Millennium Bank, BCR, BRD si Volksbank. Volksbank Romania a majorat dobanzile pentru creditele vechi in franci elvetieni si pentru cele noi in euro, cresterea dobanzii pe euro fiind de 0,75 puncte procentuale.
La UniCredit Tiriac Bank, majorarile dobanzilor nu afecteaza creditele in sold, noul nivel al dobanzilor reprezentand o crestere de patru puncte procentuale la creditele in euro si de cinci puncte procentuale la creditele in lei. Costurile la creditele de consum in euro variaza intre 12,8%-20% pe an, in timp ce pentru creditele ipotecare in euro, dobanzile sunt intre 8,9%-14% pe an, iar la lei, dobanzile variaza de la 10,7% la 24% pe an. Plusul de dobanda la creditele acordate in lei, in unele cazuri cu peste cinci puncte procentuale, vine pe fondul variatiei semnificative a indicelui ROBOR fata de momentul acordarii creditelor.
La valuta, ajustarile au fost determinate de cresterea generalizata a costurilor de finantare pentru toate institutiile de creditare din Romania, in conditiile unei lichiditati scazute pe piata internationala. Bancile au ridicat si dobanzile la depozite, INSa, in cele mai multe cazuri, majorarile nu au tinut pasul cu cele la credite.
Avansul creditarii s-a temperat puternic in lunile din vara, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 50,5% in septembrie. Soldul imprumuturilor companiilor si populatiei se cifra, la finele lunii septembrie, la 52 mld. euro. Analistii considera ca efectul de baza dat de cresterile accelerate inregistrate anul trecut pe segmentul creditarii populatiei, aplicarea regulamentului restrictiv al BNR si eliminarea creditelor in franci de catre unele banci vor aduce o contractie a avansului creditelor pana la 30-40% la finele anului, de la peste 60%. Prognoza analistilor pentru avansul creditarii in 2009 este de 20-30%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri