Salariile directorilor europeni se apropie de cele ale americanilor

Data publicarii: 12-11-2008 | International

Salariile directorilor generali ai celor mai mari 50 de companii din Europa incep sa se apropie de cele ale omologilor americani, potrivit unui sondaj al firmei de consultanta Hay Group preluat de Financial Times.

Europenii castiga insa mai mult la capitolul salariu fix garantat, in care nu intra bonusurile si primele de performanta. Directorii primelor 50 mari companii din SUA si-au vazut veniturile intrate serios la apa in acest an din cauza crizei financiare cu efecte in toate sectoarele economice. Ei au castigat in 2007, in medie, 9,7 milioane euro, suma in care intra salariul fix, bonusurile si compensatiile pe termen lung, in scadere puternica fata de 2006, cand venitul era de 13 milioane euro.

Sefii europeni au primit in aceeasi perioada 5,6 milioane euro, in crestere fata de anul trecut, cand venitul mediu a fost de 5 milioane euro. Salariul lor anual fix a ajuns la 1,28 milioane euro, mai mare decat al americanilor, de doar 930.000 euro.

In randul companiilor in care functia de presedinte si director executiv este acordata unei singure persoane, cele din Franta ofera salariul cel mai bun, de 2 milioane euro. Companiile americane continua sa mentina separatia intre cele doua functii.

Directorii din SUA primesc 90% din venit sub forma de bonusuri si compensatii, in timp ce europenii 73%.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: