Unele banci din Romania si-ar putea inchide din sucursale in 2009

Data publicarii: 13-11-2008 | Finante-Banci

Unele banci din Romania ar putea inchide din sucursalele din orasele mici anul viitor, pe fondul crizei financiare internationale, ce ar putea aduce insa si cresterea interesului pentru achizitii, OTP Bank vizand, in acest sens, 5 sau 6 banci, a declarat presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.

"In ultimul an, au fost deschise multe unitati, ce au necesitat costuri foarte ridicate. Bancile vor trebui sa taie din costuri, iar in aceste conditii, vad unitati inchise, mai ales in orasele mici. Este imposibil ca intr-un oras cu 10.000 de locuitori sa existe cinci sau sase banci", a spus Diosi.

O retea mare reprezinta, in opinia presedintelui OTP Bank, "un imens risc operational" asumat de banca respectiva.

El a mentionat ca, pentru a fi profitabila, o unitate necesita "aproximativ 1.500 de clienti pe partea de retail, intre 100 si 200 pe segmentul de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si 5-6 angajati".

Cu toate acestea, OTP Bank Romania nu intentioneaza sa isi reduca reteaua de unitati, insa banca are in plan sa deschida cel mult doua sucursale in 2009, bazandu-se pe stabilitate, a mai spus Diosi.

Totodata, bancile romanesti vor fi nevoite anul urmator sa isi reduca o parte din costuri, crede presedintele OTP Bank Romania. "Probabil vom renunta la unele cheltuieli legate de marketing, consultanta sau calatorii", a spus Diosi.

Pe de alta parte, 2009 ar putea aduce unele achizitii pe piata bancara din Romania, a mai spus presedintele OTP.

"Nu as exclude unele achizitii. Suntem interesati de cinci sau sase banci, cu un profil asemanator OTP Bank. In momentul in care cumperi o banca, trebuie sa iei insa in considerare ca vei cumpara si finantarea necesara bancii respective", a mai spus Diosi.

In opinia sa, anul 2007 a fost "un moment prielnic pentru achizitiile unor banci care acum sunt de vanzare".

Referitor la impactul crizei financiare internationale asupra sistemului bancar romanesc, Diosi a precizat ca "avem un avantaj fata de alte tari pentru ca avem fonduri europene, insa intrebarea este daca bancile vor avea acces la aceste fonduri".

Cu toate acestea, in contextul turbulentelor financiare, presedintele OTP considera ca "bancile vor trebuie sa se uite de trei ori inainte sa bage banii in ceva in 2009".

In opinia lui Diosi, criza de incredere prezenta pe piata interbancara a fost depasita prin interventia bancii centrale, motiv pentru care nu este nevoie in prezent de un fond de garantare pe piata interbancara.

"Cred ca a fost o criza de incredere, corelata cu una de lichiditate. Bancile nu au mai fost la fel de active, dar dupa interventia BNR, vedem o crestere a increderii", a mentionat presedintele OTP Bank.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: