Topul celor mai mari cazuri de fraude bursiere

Data publicarii: 13-11-2008 | Bursa

Traderii bursieri sunt, in general, o categorie respectata de specialistii financiari. Ei iti pot aduce un profit superior celui oferit de o banca prin dobanda anuala. Desigur si riscul este mult mai mare, nu putine fiind cazurile in care o investitie ce parea la inceput sigura s-a dovedit in final un esec rasunator. Cauzele esecului pot fi nenumarate, de la evenimente impredictibile survenite in piata (de exemplu un cutremur), pana la decizii gresite de plasare a banilor.

O categorie aparte este constituita insa de "greselile" voite ale brokerilor, care deturneaza fondurile investitorilor spre propriile buzunare. Iata, in continuare, un top al celor mai cunoscute cazuri de fraude bursiere in care au fost implicati traderi.

1. Jerome Kerviel cu o frauda de 7,1 miliarde dolari. Francezul Jerome Kerviel, persoana care a produs o gaura imensa Societe Generale, conduce detasat in topul tuturor timpurilor al celor mai mari pierderi inregistrate de traderii de pe mapamond. Un bancher francez l-a catalogat pe barbatul de 31 de ani ca fiind "geniul fraudelor". El a efectuat anul trecut tranzactii secrete masive, cu un nivel de profitabilitate extrem de ridicat si care nu putea fi usor explicat superiorilor sai.

Insa, in loc sa incerce sa sustraga banii, el a decis sa efectueze tranzactii care considera el, nu aveau nici o sansa de castig si prin care ar fi sters orice urma a banilor castigati prin actiuni neautorizate.

2. Brian Hunter cu o pierdere de 6,5 miliarde. Acesta a fost trader la fondul de investitii Amaranth Advisors. Investitiile sale in gaze naturale s-au dovedit la inceput profitabile, mai ales dupa ce o serie de dezastre naurale au dus la cresterea pretului. Profiturile uriase au inceput sa atraga tot mai multi investitori dandu-i lui Hunter un capital colosal cu care sa se joace.

Capacitatea lui Hunter de a prezice vremea nu s-a dovedit mai buna decat a meteorologilor de la jurnalele TV iar pretul gazelor naturale s-a intors impotriva sa. Intr-o singura zi traderul a pierdut 560 milioane dolari.

3. Yasuo Hamanaka cu o frauda de 2,5 miliarde dolari. Trader de metale, Hamanaka i-a produs conglomeratului japonez Sumitomo pierderi de 2,5 miliarde de dolari. Hamanaka a fost condamnat in 1996 la opt ani de inchisoare, dupa ce i s-au descoperit tranzactii neautorizate efectuate pe o perioada de 10 ani pe piata internationala a cuprului. Mai mult, el falsificase semnaturile a doi superiori in scrisori trimise unor dealeri straini.

4. Nick Leeson cu 1,3 miliarde dolari. Sunt 13 ani de cand brokerul Nick Leeson fugea din Singapore, dandu-si seama ca nu mai poate acoperi pierderile de 1,3 miliarde de dolari care adusesera cea mai veche banca britanica, Barings, in pragul falimentului. Leeson adunase deja pierderi uriase in decurs de un an, dar in dimineata de 23 februarie 1995 presiunea a atins punctul critic. Intr-o ultima incercare de a acoperi pierderile, traderul bancii engleze Barings a mizat pe cresterea indicelui Nikkei, al principalelor actiuni japoneze.

Pe 17 ianuarie 1995 insa, orasul japonez Kobe a fost devastat de un cutremur de 7,2 grade. Indicele Nikkei, cu o evolutie anterioara stabila, a plonjat cu 7 procente in decurs de o saptamana. Pe masura ce pierderile se acumulau, Leeson solicita noi fonduri pentru a continua sa tranzactioneze, sperand sa-si acopere pozitia prin incheierea mai multor contracte.

Redresarea pe care miza Leeson nu s-a produs. In decurs de trei luni, Leeson a cumparat peste 20.000 de contracte futures, in valoare de circa 180.000 de dolari fiecare (136.243 de euro), intr-o incercare zadarnica de a misca piata. Circa trei sferturi din pierderea de 1,3 miliarde de dolari pe care a provocat-o bancii Barings a provenit din aceste contracte.

Cu doua zile inainte de a implini 28 de ani, Nicholas William Leeson a disparut din Singapore, lasand pe birou un bilet scris in graba: "Imi pare rau".

5. John Rusnak cu pierderi de 691 milioane dolari. Trader pe piata interbancara internationala la Allied Irish Bank, acesta a acoperit pierderi de circa 691 de milioane de dolari, in 2002, cauzate de plasamente neprofitabile pe moneda nationala japoneza - yen. El a pledat vinovat si a fost condamnat la 6 ani de inchisoare, recunoscand ca a ascuns "urmele" tranzactiilor prin care a transformat sute de milioane de dolari in bonusuri.

Pierderile au fost descoperite la sucursala Allfirst a AIB. In plus, instanta a decis ca, timp de cinci ani dupa ce iese din inchisoare, Rusnak trebuie sa restituie companiei suma respectiva, la o dobanda lunara de 1.000 de dolari.

6. Liu Qibing cu pierderi de cel putin 200.000 dolari. Era un trader chinez de metale, care a disparut in 2005, dupa ce a pariat gresit pe faptul ca pretul cuprului este pe punctul de a se prabusi. El lucra la Londra pentru Biroul Rezervei de Stat Chineze, careia i-a provocat pierderi masive in urma tranzactiilor efectuate.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: