Ziua in care criza s-a instalat oficial in Romania

Data publicarii: 13-11-2008 | Economie

Promisiunile premierului: scaderea CAS, premii fiscale daca taxele sunt platite la timp, scutirea impozitului pe profitul reinvestit, accelerarea constructiei de locuinte sociale, ajutoare de stat pentru investitii.

Tariceanu si-a prezentat obiectivele daca va mai fi premier dupa alegeri. "Prioritatile Programului de crestere economica si locuri de munca sunt trei: oamenii, firmele romanesti si sistemul bancar", a spus Tariceanu. El a enumerat cateva actiuni propuse, printre care scaderea contributiilor sociale cu zece puncte procentuale si reducerea de impozite. "Contributia la asigurarile sociale va ajunge la 30%, de la 50% in urma cu patru ani", a spus Tariceanu. De la 1 ianuarie 2009 va fi introdus un premiu fiscal de 5% din valoarea impozitelor datorate de populatie si persoanele fizice autorizate in conditiile platii impozitelor la timp. Tot de la 1 ianuarie 2009 se are in vedere ca dividendele reinvestite sau investite intr-o firma noua sa fie scutite de impozitul pe dividende de 16%.

In plus, Tariceanu are in vedere o investitie de 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale, adica o dublare a fondurilor. Pentru fiecare nou loc de munca creat, statul va plati 1.000 de euro daca este angajata o persoana care si-a pierdut locul de munca de cel putin trei luni. Pentru sustinerea firmelor, Tariceanu are in vedere suplimentarea cu 100 de milioane de euro/an a plafoanelor de garantare a dobanzilor la Fondul de Garantare a IMM si la Fondul de Garantare a Creditului Rural.

"Trei miliarde de euro vor fi acordati ca ajutor de stat pentru investitiile creatoare de locuri de munca. In 2009 va fi suplimentat bugetul cu un miliard de euro pentru IMM prin schema de minimis. Prin celelalte doua scheme aplicabile firmelor mari, acestea vor primi 50 de milioane de euro daca investesc peste 100 de milioane de euro si creeaza peste 500 de locuri de munca. Firmele care investesc sub 100 de milioane de euro si creeaza peste 300 de locuri de munca vor primi 28 de milioane de euro", a aratat Tariceanu. In privinta sistemului bancar, premierul a aratat ca va fi majorat capitalul social al CEC Bank cu 250 de milioane de euro pentru finantarea IMM-urilor.

In urma discutiilor avute de premier cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) s-a decis infiintarea unui grup de lucru format din reprezentanti ai Guvernului, ARB si BNR care are ca sarcina realizarea unui master plan, astfel incat finantarea economiei sa fie asigurata. Asta dupa ce seful ARB, Radu Ghetea, a spus ca, "din pacate, in prezent creditarea se afla in stand-by".

Contactat de Cotidianul, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a admis ca o reducere a contributiilor cu 10% ar duce bugetul asigurarilor sociale, si asa impovarat de marirea pensiilor, pe deficit, dar se bazeaza pe o mai buna colectare. "Acordarea bonusului de 5% si iesirea la suprafata a muncii la negru vor aduce cu siguranta mai multi bani", a spus Campeanu.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: