Indicele Dow, la un nivel mai mic decat in 1931

Data publicarii: 14-11-2008 | Bursa

Bursele americane sunt in picaj constant de aproape un an. La fel ca si in cazul marilor crize financiare din trecut, panica a pus repede stapanire pe piata, extinzandu-se si spre actiunile sanatoase. Consecinta: zeci de falimente, atat in randul companiilor din piata de capital, cat si in alte industrii, milioane de someri si degradarea nivelului de trai.

Un reper care spune cate ceva despre cat de adanca este criza poate fi compararea in timp a celui mai important indice al burselor americane, Dow Jones Index Average (DJIA). Dupa cum se observa din tabel, deprecierea de la inceputul anului (YTD) si pana pe data de 11 noiembrie a fost de -39,84%.

Este a doua scadere ca valoare, mai mare fiind doar cea din 1907 (-41,31%), cand Statele Unite ale Americii s-au confruntat cu un alt mare crah bursier. Deprecierea din anii de varf ai Marii Depresii a fost de 34,79% in 1931 si 33,77% in 1929.

Daca ar fi sa dam crezare unei mari parti a economistilor potrivit carora turbulentele din piata de capital sunt departe de final, cei mai multi fiind de parere ca vor continua si pe parcursul intregului an 2009, se poate concluziona ca, cel putin la nivel bursier, o reeditare a Crahului din 1929-1932 devine tot mai plauzibila.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: