Bancile refuza creditele si pentru brokerii de specialitate
Data publicarii: 17-11-2008 | Finante-BanciBrokerii de specialitate au inregistrat scaderi semnificative ale gradului de aprobare a dosarelor de credite. In octombrie, catorva intermediari nu li s-a aprobat nici un dosar, noteaza Cotidianul.
"A fost o luna absolut moarta, este pentru prima data cand nu am primit nici macar o aprobare in decurs de 30 de zile", astfel caracterizeaza luna octombrie reprezentantul unui broker de credite de pe piata autohtona, Ipoteci Direct. Majoritatea dosarelor de imprumut au fost amanate, insa au existat si cazuri in care cererile au fost direct respinse. De altfel, majoritatea brokerilor au inregistrat scaderi abrupte odata cu accentuarea crizei financiare in Romania. Scaderile gradului de aprobare a dosarelor (procentul de cereri depuse de broker in numele clientului si aprobate de banca) variaza intre un minim de 20% si un maxim de 100%, daca luam in consideratie cei mai importanti brokeri care activeaza pe piata autohtona.
Si perioada "de austeritate" va continua probabil pana la finele anului. "Fie ca au amanat aprobarea, fie ca au respins dosarul, cert este ca in ultima perioada se observa clar o scadere a gradului de aprobare. Noi incercam sa facem tot posibilul pentru a obtine creditul pentru client. De la giranti la garantii suplimentare, orice poate ajuta aplicantul sa isi maximizeze imprumutul", spune Raluca Dobre, analist la Ipoteci Direct. "Incepand cu luna septembrie am inregistrat o scadere de aproape 20%", spune si Roxana Gavrila, director de marketing la Credit Team.
Creditele de nevoi personale sunt primele pe lista respinsilor, sustin brokerii. "Gradul de respingere a crescut pentru creditele negarantate. In cazul creditelor garantate, situatia este diferita: nu vorbim despre un numar considerabil de dosare respinse, ci despre acordarea unei sume mai mici decat solicitarea initiala. In functie de optiunea clientului, analiza este continuata pentru noua suma sau dosarul este retras", explica Roxana Gavrila. Motivele refuzului sunt mai multe, insa unul singur este semnificativ: noile norme ale BNR. "S-a redus numarul tipurilor de dobanzi practicate si s-a revenit la un grad de indatorare mai mic. Totodata, se aplica si o excludere de venit, in sensul ca unele institutii de creditare nu mai iau in consideratie alte tipuri de venit in afara salariilor", arata reprezentantii Credit Team. In astfel de situatii, brokerii recomanda clientilor sa isi aduca mai multi codebitori sau garantii suplimentare. In acelasi timp, consilierul financiar incearca sa identifice bancile unde se mai pot gasi portite, in functie de specificul fiecarui client.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri