Pretul petrolului a scazut sub 56 dolari/baril in urma summitului G20

Data publicarii: 17-11-2008 | International

Pretul barilului de petrol a scazut luni cu peste 1 dolar, sub 56 dolari/baril, pana aproape de minimul ultimilor doi ani, in urma summitului G20 in care liderii principalelor economii mondiale au propus un numar restrans de masuri impotriva recesiunii globale, transmite Reuters.

Pretul petrolului "light sweet crude" cu livrare in decembrie a scazut cu 1,28 dolari/baril, la 55,76 dolari/baril, dupa ce coborase pana la 55,60 dolari/baril.

Petrolul Brent tranzactionat pe piata londoneza s-a ieftinit cu 85 centi, la 53,39 dolari/baril.

"Liderii G20 au solicitat adoptarea unor masuri de urgenta pentru combaterea crizei financiare, dar temerile privind deteriorarea mediului economic international se mentin", a spus David Moore, analist al bancii Commonwealth din Sydney, Australia.

Presa internationala vedea, duminica, in summitul G20 de la Washington, "un prim pas" spre o reforma a sistemului financiar mondial, ramanand insa prudenta in ceea ce priveste rezultatele reale ale reuniunii, care si-a luat angajamentul sa sustina economia in fata recesiunii ce se profileaza.

"Liderii celor mai mari 20 de economii din lume nu puteau, intr-o singura dupa-amiaza, sa rezolve o criza produsa de o generatie", comneteaza saptamanalul britanic The Observer (stanga) in editorialul sau, citat de AFP. Publicatia britanica isi exprima totusi satisfactia pentru vointa liderilor tarilor dezvoltate si emergente din G20 - care genereaza 85% din PIB-ul mondial - de a discuta despre o actiune coordonata.

NewsIn