Creditul ipotecar, acum cu un avans de 50%

Data publicarii: 18-11-2008 | Finante-Banci

Oficial, nici o banca nu a declarat ca nu mai da un anumit tip de credit, insa la ghisee, doritorilor li se prezinta niste conditii atat de stricte incat imprumutul devine practic imposibil. Specia de imprumut pe cale de disparitie la unele banci este cel ipotecar.

OTP si Credit Europe cer clientilor un avans de 50% pentru creditele ipotecare in euro, in timp ce Bancpost cere un avans de 40%. Alpha Bank cere si ea 50% avans insa numai pentru terenuri, la imobile avansul fiind de 25%, conform unor surse din piata bancara.

 La ora actuala, majoritatea bancilor cer un avans de 30%. Unele banci dintre cele care practica un avans de 30% ingreuneaza creditarea stabilind un grad de indatorare foarte mic, de sub 30%, ceea ce echivaleaza din nou cu imposibilitatea luarii unui credit ipotecar, chiar si cu un salariu bun. Motivul pentru care bancile tin cu dintii de banii pe care ii au este criza financiara, care a dus la explozia generalizata a dobanzilor. "Este normal ca bancile sa nu mai ofere bani in contextul actual, dar asta nu inseamna ca bancile au probleme de lichiditate. Multi oameni s-au confruntat cu un refuz din partea bancilor, intr-adevar. Eu cred ca populatia nu mai este o tinta pentru banci in aceste conditii, ci marile companii", a declarat luni Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii.

Altfel spus, bancile nu au probleme cu lichiditatea (dupa cum a subliniat si BNR), ci pur si simplu nu vor sa fie nevoite sa se imprumute foarte scump din alta parte.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: