Angajatii isi sacrifica salariul pentru a nu fi dati afara

Data publicarii: 18-11-2008 | HR/Cariere

In conditii de criza, angajatii ar putea negocia cu firmele pentru care lucreaza sa li se reduca salariile, dar sa nu fie disponibilizati, spun specialistii in resurse umane de pe piata. "Unele companii ar putea sa adopte o practica uzuala in Occident, asa-numitul 'salary sacrifice', prin care angajatii accepta de comun acord o reducere temporara a salariilor, cu un anumit procent, pentru a-si pastra joburile", spune Ruxandra Stoian, director in cadrul departamentului de consultanta in resurse umane PricewaterhouseCoopers Romania (PwC).

Potrivit consultantului PwC, angajatii ar putea accepta sa primeasca doar 80-85% din salariu pentru a nu-si pierde locul de munca."Aceasta strategie tine de fiecare firma in parte. Este vorba de o negociere: asa cum sunt situatii in care compania imparte banii castigati cu angajatii, la fel, trebuie impartite si pierderile, atunci cand compania trece printr-o perioada dificila", explica George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta in resurse umane George Butunoiu Consulting, care mentioneaza ca s-a confruntat cu aceasta atitudine la nivelul angajatilor firmei de software pe care o detine - Kazier.

Angajatii din companiile mici si mijlocii, dar si cei din intreprinderile sindicalizate, vor apela cel mai mult la aceasta strategie, efectul de reducere a costurilor fiind, de altfel, mai puternic in aceste medii decat in companiile mari. "Este un fenomen foarte 'romanesc' si s-a mai intamplat in urma cu 10-12 ani, probabil ca se va ajunge si aici, insa in companii sindicalizate, nu in companiile in care competitia interna guverneaza", este de parere Madalina Popescu, general manager pentru compania de consultanta in resurse umane Pluri Consultants Romania. Costurile cu forta de munca reprezinta cea mai mare nemultumire a angajatorilor romani in ceea ce priveste propriii angajati, potrivit unui studiu realizat recent de compania de cercetare de piata TNS CSOP.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: