Topul celor mai scumpe case din lume

Data publicarii: 19-11-2008 | Imobiliare

Anul 2008 nu a fost cea mai buna perioada pentru afacerile imobiliare. Mai bine spus, nu a fost o perioada buna indeosebi pentru cei care si-au vandut proprietatile, majoritatea fiind obligati sa scada pretul cu procente semnificative. Si, cand vorbim de case de zeci de milioane de dolari chiar si un procent inseamna o suma importanta.

Un astfel de exemplu este adus de miliardarul Donald Trump care si-a vandut casa din Palm Beach oligarhului rus Dmitry Rybolovlev cu un discount record de 25 milioane dolari. Pretul final a fost de 100 milioane de dolari, oricum mult mai mare decat pretul de achizitie de acum patru ani, de doar 41,4 milioane euro.

Deja este o traditie a revistei Forbes sa intocmeasca anual un top al celor mai scumpe case din lume. Trebuie precizat insa ca sunt listate doar acele proprietati al caror pret este facut public. Autorii clasamentului subliniaza ca pot fi case cu mult mai scumpe insa ale caror proprietari nu vor sa divulge valoarea.

  1. "Fleur de Lys", Beverly Hills, California are o valoare de 125 milioane dolari. Realizata dupa modelul palatului de la Versailles, constructia acestei case a durat cinci ani. Dispune de 45.000 de metri patrati, sala de cinema cu 50 de locuri si o biblioteca uriasa. Atasat casei este un garaj cu zeci de masini de colectie.
  2. Greenwich, Collorado valoreaza tot 125 milioane dolari. Casa are 14 dormitoare si 13 bai, se afla in mijlocul unei curti de cateva sute de metri patrati si este inconjurata de copaci pentru asigurarea intimitatii. In interior are si o piscina de peste 20 de metri lungime.
  3. Windlesham, Surrey, este o casa din Marea Britanie cu o valoare de 110 milioane dolari. Are o dimensiune mai mare decat palatul Buckingham. Dispune de un buncar si in pret sunt incluse si 5 limuzine de lux.
  4. Lake Tahoe din Nevada valoreaza 100 milioane dolari. Are o suprafata de aproape 10.000 mp, amenajati in stil european.
  5. Locul cinci este adjudecat de o proprietate din Moscova a carei valoare este de 100 milioane dolari. Dispune de bai tucesti si rusesti, sala de gimnastica, piscina si sauna.

Urmatoarele cinci pozitii sunt ocupate de case din Statele Unite ale Americii (4) si Franta (1) ale caror valori sunt cuprinse intre 95 milioane dolari si 80 milioane dolari.

George Trifu