Blocajul creditelor: Bancile se plang ca nu mai primesc dosare

Data publicarii: 19-11-2008 | Finante-Banci

Blocajul creditelor a ajuns atat de departe incat exista banci care nu mai primesc nici macar dosare. Marti, Asociatia Bancilor a anuntat ca va cere Bancii Nationale sa revizuiasca normele, pentru a putea acorda din nou imprumuturi. Cei de la BNR par deschisi la o astfel de sugestie, dar noile norme nu mai reprezinta o problema. In criza de lichiditati, bancile au ajuns sa majoreze din proprie initiativa avansul la 30%, chiar la 50%, si par oricum mult mai interesate sa primeasca depozite, decat sa acorde credite. Altfel spus situatia sta cam asa - cei care ar avea nevoie de un credit nu prea mai sunt pe placul bancilor, iar cei care sunt pe placul bancilor au o problema cu normele BNR.

Oficial doar Volksbank recunoaste ca nu mai primeste dosare de creditare dar, spun ei, asta numai pentru ca nu si-au facut costurile pe noile norme ale BNR. Neoficial, toata lumea stie ca in acest moment creditul ipotecar este blocat.

Prima masura si cea mai drastica a fost majorarea avansului. Acum variaza intre 30% si 50%. Practic mai iau credite doar cei care au bani pusi de o parte.

Solicitarea Asociatiei Bancilor de revizuire a normelor de creditare este mai mult un joc de imagine. Bancherii insisi recunosc ca prefera sa tina banii decat sa ii dea.

Oricum cei de la BNR spun ca o evaluare a situatiei era prevazuta dupa primele trei luni de la implementarea noilor norme. Limitarea legala a creditarii ar putea lua sfarsit asadar in ianuarie.

Antena3