Viol de cetatean, in grup largit de bancheri

Data publicarii: 19-11-2008 | Finante-Banci

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, cel care a cerut ca "denigrarea bancilor" sa fie considerata infractiune si bagata in Codul penal, va cere Bancii Nationale a Romaniei revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei pentru a debloca activitatea de creditare ipotecara, scrie Igor Drag in Gardianul. La prima vedere, Gratian nu mai poate de grija romanilor care nu au un acoperis deasupra capului, dar la a doua privire te lamuresti ca aceasta cerere este o perversiune financiara, care s-ar putea numi "viol de cetatean, in grup largit de bancheri". Ce spune Gratian? Zice ca "vom propune BNR revizuirea regulamentelor, pentru reluarea creditarii in domeniul imobiliar. Noile norme au blocat acest tip de credit. Dupa ce am facut ajustarile impuse de regulament, am observat ca foarte putine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar". Era de asteptat ca Gratian, bancher de meserie, sa nu adopte in aceasta problema o pozitie "impotriva naturii"... financiare. Era de asteptat sa se arate partizan al normelor BNR, norme care au reusit sa stopeze creditarea la care cetatenii oricum nu faceau fata nici inainte de declansarea crizei internationale.

Care este, de fapt, problema reala a bancherilor? Ca sunt putine persoane care mai pot contracta un credit ipotecar si, implicit, multe care nu pot si astfel nu vor avea prea curand o casa a lor, sau ca bancile nu vor mai avea clienti si nu vor mai avea pe cine sa jecmaneasca si de unde sa-si traga beneficiile fabuloase? As fi crezut in intentiile de bun samaritean ale lui Gratian daca ar fi declarat ca, "in ciuda faptului ca tot mai multi clienti nu-si pot plati ratele - Biroul de Credit inregistrand zilnic sute si sute de noi rau-platnici, noi, bancherii, din ratiuni umanitare, scadem dobanzile si cerem revizuirea regulamentului de creditare"...

In fapt, bancherii o pun de-un viol financiar cu perversiuni. Doi tin clientul, cu forta ofertelor tentante, iar alti doi il poseda contractual.

Integral in Gardianul