Topul celor mai slabe monede nationale

Data publicarii: 19-11-2008 | International

Puterea de cumparare a unei monede este un bun indicator al stabilitatii economice a unei tari. Daca o paine te costa cateva zeci de milioane este un semn clar ca statul respectiv are serioase probleme financiare. Acelasi lucru este valabil daca are loc o devalorizare accentuata intr-o perioada scurta de timp, asa cum s-a intamplat in America Latina sau in Romania in urma cu 15-20 de ani.

Nu intamplator, statele cu monedele cele mai slabe sunt si statele cu economiile cele mai precare. Edificator este exemplul deja notoriu al Zimbabwe, care bate toate recordurile in termeni de inflatie si slabiciune a monedei.

  1. In Zimbabwe, paritatea dintre dolarul american si cel local este de 1/642,371,437,695,221,000. Un locuitor al acestei tari trebuia sa aiba in buzunar 35 miliarde de dolari pentru a putea cumpara un singur ou. De curand, guvernul a aplicat o reforma fiscala prin care a taiat cateva zerouri din valoarea monedei.
  2. Somalia ocupa pozitia a doua cu o paritate de 1/35.000 intre dolarul american si silingul somalez. Devalorizarea a inceput in urma cu 17 ani odata cu aparitia problemelor politice.
  3. Moneda din Turkmenistan, manatul, este intr-un raport de 1/24.000 fata de dolar. Acesta a devenit moneda oficiala in 1993 cand a inlocuit rubla ruseasca.
  4. Dongul, moneda vietnameza e de 16.975 ori mai putin valoroasa decat dolarul.
  5. Dobra este moneda folosita de doua mici insule din apropierea coastei aficane, Sao Tome si Principe. Cu 14.350 dobre poate fi cumparat un dolar.
  6. Rupia indoneziana e de 11.200 ori mai slaba decat dolarul american. Indonezia este tara cu cea mai numeroasa populatie musulmana din lume.
  7. In Iran, un dolar poate fi cumparat cu 10.200 riali. Iranul a ramas inca una dintre tarile ostile Americii in principal din cauza refuzului de a renunta la programul nuclear.
  8. In Laos, un dolar poate fi cumparat cu 8.640 kip. Laos a inceput in ultima perioada sa atraga tot mai multi turisti, multi atrasi si de usurinta cu care poate fi cumparat opium-ul.
  9. Francul din Guinea sta ceva mai bine, cu 5.110 franci putand fi cumparat un dolar. Tara sta bine la capitolul resurse naturale, avand zacaminte bogate de aluminiu sau bauxita.
  10. In Paraguay, moneda nationala este Guarani. Raportul dintre dolari si guarani este de 1/4600. In Paraguay mai mult de 35% din populatie traieste in saracie.

De observat ca, fara denominarea leului din 2005, moneda Romaniei ar fi fost pe locul trei in acest clasament.

George Trifu