Bancherii cersesc mila BNR

Data publicarii: 19-11-2008 | Finante-Banci

BNR: Nicio banca nu are dreptul sa treaca propriile greseli in dreptul consumatorului

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a declarat ca Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului (ANPC) ar trebui sa se sesizeze in privinta bancilor care platesc dobanzi de 10% la depozite, dar au urcat ratele la creditele in derulare pana la 35%. "Ma intreb ce conditii ale pietei s-au schimbat, ca sa ai o marja de trei si jumatate. BNR nu mai merge pe aceeasi mana cu ANPC, care trebuie sa isi ia rolul in primire si sa ia masuri. Va fi foarte complicat, pentru ca ne trebuie structuri specializate", a spus Vasilescu.

Acesta spune ca Banca Nationala primeste inca foarte multe plangeri de la clientii nemultumiti, in principal persoane fizice. "Cinteza (directorul Directiei Supraveghere - n.r.) se considera indreptatit sa cheme bancile care au sarit calul. Pana la urma, ajungem la vorba guvernatorului: 'nicio banca nu are dreptul sa treaca propriile greseli in dreptul consumatorului'", a mai spus Vasilescu. Pe de alta parte, oficialul BNR a mai aratat ca bancile romanesti, in majoritate detinute de institutii de credit din UE, au vazut ca nu mai au resurse de la bancile-mama si se concentreaza mult mai puternic pe piata interna, iar economisirea devine o prioritate pentru ele.

Aceasta economisire in banci este adevarat ca poate ucide bursa, dar aceasta depinde si de morile de vant pe care trebuie sa le construim repede, pentru a face fata vantului puternic", a adaugat Vasilescu. El a afirmat, totodata, ca decizia de a majora plafonul de garantare a depozitelor bancare la 50.000 euro a fost una fericita, care a calmat lucrurile in Romania, dar ca nu trebuie sa ne gandim mai departe la ceea ce se discuta si in UE, de a majora acest plafon la 100.000 euro.

Bancherii considera ca BNR ar trebui sa continue reducerea ratei la rezerva minima obligatorie si sa inceapa revizuirea in jos a dobanzii de politica monetara, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. Comunitatea bancara a facut o serie de propuneri care vizeaza masuri ce ar trebui luate de BNR pentru sustinerea sectorului de creditare, a afirmat Ghetea. "Propunerea noastra este ca in continuare banii care sunt blocati in rezerva sa fie eliberati astfel incat sa putem dispune de acestia in creditare. Fondurile ar putea fi utilizate pentru achizitia de titluri de stat, pentru creditarea IMM-urilor, agriculturii si constructiei de locuinte", considera presedintele ARB.

In acelasi timp, acesta sustine aspectul creditarii IMM-urilor si agriculturii, pe care il considera deosebit de important pentru Romania, indiferent de contextul actual, intrucat asigura o dezvoltare constanta si cu un ritm destul de bun.

Integral in Curierul National